Brazília kitiltotta az új iPhone-okat a kereskedelmi forgalomból

2022. szeptember 6. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brazil kormány arra utasította az Apple-t, hogy vonja ki az országban a kereskedelmi forgalomból az iPhone 12-es és 13-as modelleket. Az indoklás az, hogy ezekhez a készülékekhez az Apple nem ad a gyári csomagban töltőt, és így a brazilok szerint hiányos, illetve működésképtelen terméknek minősül a telefon.

Az Apple arra hivatkozva hagyta el az iPhone-szériafelszerelések közül a töltőt, hogy ilyesmi úgyis mindenkinek van otthon elfekvőben tucatszám, és feleslegesen plusz tízmilliókat legyártani belőle felelőtlenség környezetvédelmi szempontból. A céget sok kritika érte annak idején a döntés miatt, de az iPhone 12 és 13 eladási adatai alapján úgy tűnik, a vásárlókat nem rázta meg igazán a töltő hiánya. A brazil hatóságokat nem hatotta meg az indoklás, és a tiltás mellé a cég még 12,275 millió reál (közel egymilliárd forint) fogyasztóvédelmi bírságot is kapott.

Mindez egy nappal az iPhone 14 várható bejelentése előtt történt, és egyelőre minden jel arra utal, hogy az idei készülék dobozában sem lesz töltő – így várhatóan Brazíliában nem is kerülhet piacra. Az ország egyébként az ötödik legnagyobb okostelefonos piacnak számít a világon, így az Apple számára az elvesztése elég érzékeny pont lehet – annak ellenére, hogy amúgy elég kicsi a helyi piacon az iPhone-ok részesedése.

Az Apple egyelőre nem reagált a brazil döntésre.

Ez nem az első eset, hogy egy világszerte népszerű elektronikai eszköz ellehetetlenül Brazíliában, néhány éve a Sony Playstation 4 játékkonzolja kapott olyan különadókat és vámokat, hogy az amúgy 399 dolláros/eurós árcédula Brazíliában 1800 dollárnak megfelelő összeget mutatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!