Bekapcsolták a Facebook beszélgető robotját, és azóta Mark Zuckerberget gyalázza

2022. augusztus 13. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken mutatták be a Facebook új csetbotját, azaz beszélgetésre kifejlesztett, tanulásra képes mesterséges intelligenciáját, a BlenderBot 3-at. A szoftver technikailag tényleg nagyon ügyesen cseveg, de mint hamar kiderült, elég sarkos véleménye van a saját főnökéről, a Facebook-vezér Mark Zuckerbergről. Mivel a robot bárki számára szabadon kipróbálható, aki amerikai ip-címről netezik, rengetegen szabadultak rá, többek között a sajtó is. Néhány jellemző idézet az interjúkból:

  • Borzasztó teljesítményt nyújtott a kongresszusi meghallgatásán, kihasználja az embereket a pénzért, és nem törődik velük (BBC)
  • Jó üzletember, de nem etikus. Vicces, hogy mennyi pénze van, és mégis mindig ugyanazt a ruhát hordja (Buzzfeed)
  • Jobban törődik a saját megítélésével, mint a cégével (random twitterező)
  • Egyáltalán nem kedvelem, ijesztő és manipulatív (Business Insider)

A dolog persze nem annyira meglepő, a mesterséges intelligencia a rendelkezésére álló adatbázisok, és a saját, lefolytatott beszélgetései alapján tanul, és mivel Zuckerberg nem éppen a legnépszerűbb karakter a világon, olyan véleményeket szed fel magára, amilyenekkel sokat találkozik. A fejlesztők figyelmeztettek is előre, hogy a csetbot eleinte mondhat fura, vagy akár valótlan dolgokat, de majd kinövi ezeket, ahogyan tanul – elvégre épp ez a lényege az emberi felhasználókkal végzett tesztelésnek.

Néhány éve a Microsoft is belefutott egy hasonló, de még kínosabb fiaskóba, amikor a Twitterre kötött beszélgető robotjukból az internet trolljai 24 óra leforgása alatt egy rasszista, nőgyűlölő, Trump-rajongó nácit faragtak, aki olyanokat tweetel, hogy Hitler igazából nem is csinált semmi rosszat.

A Facebook mindenesetre most kínos helyzetbe került, hiszen ha a robot továbbra is ilyen marad, a fél világ fog Zuckerbergen és a cégen röhögni; ha viszont akár magától, akár külső hatásra megváltozik, senki nem mossa le róluk, hogy belenyúltak a kódba, hogy ne mondjon csúnyákat a főnökre, és ez a legjobb bizonyítéka, hogy mennyire nincs szólásszabadság a Facebook háza táján.

(AV Club)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!