Musk-Twitter háború, 35235. fejezet: Musk ellenőrzése a saját fiókját is robotnak nézte

2022. augusztus 10. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Elon Musk idén áprilisban jelentette be, hogy 44 milliárd dollárért felvásárolja a Twittert, aminek egyébként ő maga az egyik legnépszerűbb és legellentmondásosabb felhasználója és influenszere. Az ügy sokáig húzódott, egyébként teljesen jogosan, egy ekkora üzletnél kismillió apró jogi részletet kell egyeztetni, mielőtt nyélbe ütik a bizniszt. Július elején aztán Musk kihátrált az üzletből, arra hivatkozva, hogy a Twitter megtévesztette őt a platform adataival kapcsolatban.

Konkrétan arra hivatkozott, hogy a Twitter azt mondta, a felhasználói kevesebb mint 5%-a hamis (automatizált, spammelésre használt, robotok által üzemeltetett). Musk szerint ez az arány a valóságban sokkal magasabb, vagyis az egész platform értéke, amit nagyban az aktív felhasználói száma határoz meg, jóval alacsonyabb. A két fél azóta oda-vissza pereli egymást, a tét pedig az az egymilliárd dolláros bánatpénz, ami az eredeti megállapodás szerint a Twittert illeti, ha Musk eláll az üzlettől. Musk szerint ez a kitétel nem érvényes, mert jogosan áll el tőle, hiszen a Twitter átverte.

A jogi csatározás legújabb fejezetében a Twitter egy 127 oldalas beadványt nyújtott be a delaware-i bírósághoz, amiből kiderül, milyen analízisre alapozta Musk azt, hogy sokkal több a robot a Twitteren, mint a hivatalos adat. A Botometer nevű publikus weboldalról van szó, amit az Indiana egyetem kutatói fejlesztettek – vagyis egy külső eszközről, ami az egyes fiókok aktivitásából következtet arra, hogy valódi ember áll-e mögötte. A Twitter szerint egy ilyen szoftver óhatatlanul is nagyságrendekkel pontatlanabb mint az ő saját megoldásuk, ami sokkal-sokkal több és pontosabb adat alapján dolgozik.

Illusztrációképpen azt mutatták be, hogy 2022 májusában, vagyis amikor éppen az üzlet részleteinek egyeztetése zajlott, a Botometer analízise Elon Musk saját Twitter-oldalát is robotként sorolta be, 4 pontot adva rá az 5 fokozatú skálán (az igazsághoz hozzátartozik, hogy jelenleg 1,2 pontot ad csak a rendszer Musk hivatalos Twitter-fiókjára).

A per 5 naposra tervezett meghallgatásos és tanúvallomásos fázisa október 17-re van kitűzve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!