Több európai országban betilthatják az Oppo és Oneplus telefonok árusítását

2022. augusztus 9. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németországban egy friss bírósági ítélet nyomán kitiltották a kereskedelmi forgalomból az Oppo és Oneplus okostelefonokat. Az ügy hátterében egy évek óta húzódó szabadalmi vita van a két kínai márka anyacége, a BKK Electronics, és a Nokia között. A szabadalom egy 4G-s hálózati technológiát érint, amiért a kínai cég nem akarja kifizetni szabadalom megújításakor a finnek által kért, készülékenként 2,5 eurós licenszdíjat, mert aránytalanul magasnak tartja azt. A kínai óriáscég többi márkáját (Vivo, Realme, iQOO) nem érinti a döntés, ahogyan a már forgalomban levő telefonok is működnek tovább, csak újakat nem lehet eladni Németországban.

A statisztikák szerint az Oppo és a Oneplus nagyjából 5%-ot fed le az európai okostelefonos piacból, de Kínában és más fejlődő országokban jóval népszerűbbek, elsősorban az alacsony áruk miatt. Magyarországon az új készülékek eladásaiban 3% körüli a részesedésük, a Telex szerverstatisztikái szerint nagyjából a mobilos olvasóink 1,5%-a érkezik ilyen márkájú telefonokról.

A németországi mellett a Nokia ugyanezért a szabadalmi jogsértésért pereli a telefongyártót Franciaországban, Finnországban, Svédországban, Hollandiában, Spanyolországban és Angliában is, és ha hasonló eredmények születnek a bíróságokon, szinte az összes nagyobb európai piacról kiszorulhat, aminek a vége akár teljes európai kivonulás is lehet. A másik út, ha megegyeznek a Nokiával, és kifizetik a licenszdíjat – ezt viszont nem elég azokban az országokban, ahol zajlik a pereskedés, hanem világszintű egyezséget kell kötnie a két cégnek, ami nagyon sokba kerülne a kínaiaknak.

(Android Police, Verge)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!