Visszahívja a Toyota az új, teljesen elektromos autóját, mert leszakadhatnak a kerekei

2022. június 27. – 11:24

frissítve

Visszahívja a Toyota az új, teljesen elektromos autóját, mert leszakadhatnak a kerekei
A visszahívott Toyota bZ4X modell – Fotó: Toyota

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyrészt még el sem jutottak a vásárlókhoz az új, teljesen elektromos bZ4X-modellek, a Toyota máris visszahívja őket a kerekek kritikus hibájára hivatkozva.

A SUV-ok visszahívása Európában mintegy 2200, az Egyesült Államokban 260, Kanadában 10, Japánban pedig 110 autót érint, amelyeknek a nagy részét még át sem vették a vásárlók. Jelenleg Magyarországon előrendelhető ez a modell.

A Toyota közleménye szerint a cég legújabb zászlóshajójának szánt, teljesen elektromos bZ4X-modell kerekeiben meglazulhatnak a kerékagycsavarok, ami a kerék leválásához vezethet, ettől értelemszerűen a jármű irányíthatatlanná válhat, ami balesetveszélyes. A japán autógyártó nem közölte, hogy pontosan hogyan derült ki ez a típushiba, de egy névtelen japán kormánytisztviselő annyit elárult, hogy egy Egyesült Államokban történt eset után szereztek tudomást a hibáról. A Toyota még vizsgálja, hogy milyen körülmények között jöhet elő ez a hiba, és hogy pontosan mi okozza, de szakértők szerint mechanikai jellegű meghibásodásról van szó, azaz nincs köze az autó elektromos meghajtásához.

A bZ4X a Toyota első teljesen elektromos hajtású autója, amit a tervek szerint a bZ sorozatban továbbiak követnek majd, a japán autógyártó ezzel szeretne globálisan vezető szerepet betölteni a villanyautók piacán is.Hasonlóképp járt a Subaru Toyotával közös fejlesztése, a Solterra nevű teljesen elektromos autó is, ebből 2600 darabot hívtak vissza ugyanerre a hibára hivatkozva, írja a Reuters.

A SUV-okról, mint megállíthatatlanul teret nyerő és döbbenetesen népszerű autótípusról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

(Business Insider, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!