Halottak hangján fog megszólalni az Amazon Alexa

2022. június 25. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Magyarországon még nem terjedt el igazán, angol nyelvterületen évek óta óriási siker az okosotthon-központként működő digitális asszisztens. Ezt a trendet az Amazon Alexa indította be 2014-ben, ami azóta is a műfaj első számú versenyzője. Alexának eredetileg női hangja volt (valószínűleg Nina Rolle amerikai énekes/szinkronszínészé, de ezt hivatalosan sosem erősítették meg), de azóta már több választható opció került a rendszerbe. A választék pedig hamarosan elég bizarr irányban bővül, ahogy azt egy Las Vegas-i konferencián a cég egyik vezetője felvázolta:


A terv tehát az, hogy Alexának halott szeretteink hangját tanítsuk meg, hogy aztán például a nagymama hangján olvassa fel az esti mesét a gyereknek. Mindezt technikailag egy mesterséges intelligencia intézi, ami az ígéretek szerint aránylag kevés forrás-hanganyag alapján el tudja sajátítani bárki hangját és hanghordozását.

A reakciók meglehetősen vegyesek, természetesen mindenkinek azonnal eszébe jut a disztópikus scifi Black Mirror vonatkozó epizódja, de pszichológusok szerint is eléggé kétesélyes, hogy egy ilyen újítás segíteni fogja-e a gyász feldolgozási folyamatát, vagy éppen megzavarja azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!