Hogyan segítsük a nagyszülőket eligazodni az online világban?

2022. május 7. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Mit lehet tanácsolni annak érdekében, hogy az idősebb generáció otthonosabban mozogjon az online világban? A tudomány elefántcsonttornyában sok kutatás kimutatta már, hogy mit és hogyan kellene csinálni ideális esetben az online térben, hogy védve legyünk annak veszélyeitől. Viszont a gyakorlatban meglepően keveset tudunk arról, hogyan érdemes elmagyarázni a számunkra alapvető online dolgokat az idősebb generáció tagjainak úgy, hogy az üzenet tényleg átmenjen. Hogyan magyarázzuk el azt, hogy hogyan használják felelősségteljesen a Facebookot? Miért figyeljenek arra, hogy ne osszák meg a család belső ügyeit az idővonalukon? Hogyan mondjuk el nekik, hogy mire fókuszáljanak, amikor híreket olvasnak? Hogyan magyarázzuk el nekik ezeket úgy, hogy tényleg átmenjen az üzenet? Összességében: hogyan tudjuk megóvni őket az online térben úgy, hogy nem vagyunk ott mindig mellettük?

Az ELTE most egy olyan kutatást indít, amelyben többek között a Telex olvasóinak körében ezeket a kérdéseket járja körül. A kutatócsoport egy kérdőívet készített, amelyben a klasszikus nyomkodós kérdések mellett bemutatnak néhány fiataloktól származó történetet, és ezután beszámolókat gyűjtenek arról, hogy milyen módon lehet az idősebb rokonoknak elmagyarázni a felelősségteljes internethasználat ABC-jét. A kutatók a Telex olvasóinak segítségét kérik abban, hogy a legjobb tippeket összeszedjék ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Ezekből szeretnének tanulni, hogy jó programot tudjanak kidolgozni az idősebb generációnak.

Hogy még izgalmasabb legyen az élmény, és tanulságosabb az eredmény, a kutatás kétfázisú lesz: egy hónap múlva újra megkérdezik a résztvevőket a tapasztalataikról.

És ha ez nem lenne elég motiváció, 15 db 20 ezer forint értékű vásárlási utalványt és 3 db Chromebookot sorsolnak ki azok között, akik részt vesznek mindkét felmérésben.

A kutatás ezen a linken érhető el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!