Hogyan segítsük a nagyszülőket eligazodni az online világban?

2022. május 07. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Mit lehet tanácsolni annak érdekében, hogy az idősebb generáció otthonosabban mozogjon az online világban? A tudomány elefántcsonttornyában sok kutatás kimutatta már, hogy mit és hogyan kellene csinálni ideális esetben az online térben, hogy védve legyünk annak veszélyeitől. Viszont a gyakorlatban meglepően keveset tudunk arról, hogyan érdemes elmagyarázni a számunkra alapvető online dolgokat az idősebb generáció tagjainak úgy, hogy az üzenet tényleg átmenjen. Hogyan magyarázzuk el azt, hogy hogyan használják felelősségteljesen a Facebookot? Miért figyeljenek arra, hogy ne osszák meg a család belső ügyeit az idővonalukon? Hogyan mondjuk el nekik, hogy mire fókuszáljanak, amikor híreket olvasnak? Hogyan magyarázzuk el nekik ezeket úgy, hogy tényleg átmenjen az üzenet? Összességében: hogyan tudjuk megóvni őket az online térben úgy, hogy nem vagyunk ott mindig mellettük?

Az ELTE most egy olyan kutatást indít, amelyben többek között a Telex olvasóinak körében ezeket a kérdéseket járja körül. A kutatócsoport egy kérdőívet készített, amelyben a klasszikus nyomkodós kérdések mellett bemutatnak néhány fiataloktól származó történetet, és ezután beszámolókat gyűjtenek arról, hogy milyen módon lehet az idősebb rokonoknak elmagyarázni a felelősségteljes internethasználat ABC-jét. A kutatók a Telex olvasóinak segítségét kérik abban, hogy a legjobb tippeket összeszedjék ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Ezekből szeretnének tanulni, hogy jó programot tudjanak kidolgozni az idősebb generációnak.

Hogy még izgalmasabb legyen az élmény, és tanulságosabb az eredmény, a kutatás kétfázisú lesz: egy hónap múlva újra megkérdezik a résztvevőket a tapasztalataikról.

És ha ez nem lenne elég motiváció, 15 db 20 ezer forint értékű vásárlási utalványt és 3 db Chromebookot sorsolnak ki azok között, akik részt vesznek mindkét felmérésben.

A kutatás ezen a linken érhető el.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass