Gondja van az Európai Bizottságnak az Apple-lel

2022. május 02. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság több hónapos előzetes vizsgálat alapján azzal vádolja az Apple-t, hogy visszaélt erőfölényével az iOS-eszközökön használt mobiltárcák piacán. A Bizottság szerint az Apple úgy korlátozza a versenyt, hogy meggátolja a hozzáférést az érintés nélküli fizetésekhez használt szabványos technológiákhoz. Problémásnak tartják azt is, hogy az Apple Pay javára megakadályozza a fejlesztőket abban, hogy készülékein hozzáférjenek a szükséges hardverekhez és szoftverekhez, írja az MTI.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos azt mondta, hogy „vannak arra utaló jelek, hogy az Apple korlátozta a harmadik felek hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az Apple készülékein versenyképes mobiltárca-megoldásokat fejlesszenek ki”. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő NFC technológia használatát nehezíti meg a cég, hogy a saját Apple Pay megoldásának előnyt biztosítson – legalábbis a vádak szerint.

Hozzátette azt is hogy hivatalos kifogásközlést küldtek a nagyvállalatnak az ügyben. A kifogásközlés az uniós trösztellenes szabályok feltételezett megsértésére irányuló bizottsági vizsgálatok első hivatalos lépése. A címzettek megvizsgálhatják az előzetes vizsgálati aktában szereplő dokumentumokat, írásban válaszolhatnak, és szóbeli meghallgatást kérhetnek ügyükben. A trösztellenes vizsgálat lezárására nincs jogi határidő.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom