Márki-Zay előzi Orbánt a Wikipédia toplistáján, de a Keresztanyu mellett mind a ketten elbújhatnak

2022. január 24. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar Wikipedia kiadta az online enciklopédia szócikkeinek 2021-es olvasottsági toplistáját, amiben szokás szerint rengeteg érdekességet és furcsaságot találhatunk.

Az első helyen a Keresztanyu című RTL-es sorozat szócikke áll, 774 ezer olvasóval, ami meghökkentően magas számnak tűnik elsőre, de azért tegyük hozzá, hogy ez egy év alatt jött össze, úgy, hogy maga a sorozat tavaly januárban indult, és év közben le is ment vagy 150 epizódja. Maga a Wiki-bejegyzés egyébként leginkább a szereplők bemutatásával foglalkozik, csak főszereplőből több mint 30-at sorol fel.

Félmilliós olvasottság felett végzett még a Magyarország szócikk, a magyar névnapok listája, II. Erzsébet angol királynő és egy másik tévésorozat, a Mi kis falunk. Csak a hatodik legolvasottabb lett a foci-Európa-bajnokság (az olimpia pedig csak a 40.). A top10 végén szép sormintában követi egymást A nagy pénzrablás, Márki-Zay Péter és Orbán Viktor.

A teljes top100-as lista erre található, mi itt szemezgetünk néhány érdekességet belőle:

  • Mészáros Lőrincé a 28. legolvasottabb szócikk, Várkonyi Andrea a 33. helyen követi.
  • Ezzel kényelmesen előzik a Dobrev–Gyurcsány-párt, akik a 46. és 61. helyet foglalják el.
  • Karikó Katalin meglepő módon csak az 56. helyre jött be.
  • A 82-83. helyen békében megfér egymás mellett Elon Musk és Jézus.
  • Az 1848-as forradalomra többen voltak kíváncsiak, mint az 1956-osra (22., illetve 42. hely).
  • Az év politikai jolly joker témájaként az LMBT szócikk csak a 32. lett, Törőcsik Mari és a katonai rendfokozatok között.

A wikipédiás olvasottsági toplista egyébként elég jellegzetes képet fest arról, hogy az adott évben mi érdekli a magyar internetezőket. A lista archívuma 2017-ig lát vissza a múltba, abban az évben az örök sláger Magyarország szócikk mellett az eurovíziós dalfesztivál és Soros György végzett a dobogón. 2018-ban Magyarország, a foci-világbajnokság és az országgyűlési választás, 2019-ben a Drága örökösök című sorozat, a csernobili baleset (vélhetőleg az HBO nagy sikerű sorozata miatt) és a Class FM rádió, 2020-ban pedig természetesen mindent vitt a koronavírus. Ami tavaly már csak a 36. helyre fért be egyébként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!