Önjáró tengeri porszívóval tisztítanák a kikötők vizét Tajvanon

2021. szeptember 19. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tajvani környezetvédő csoport tervei alapján elkészült az Azure Fighter névre keresztelt, „tengeri porszívó”-ként is emlegetett eszköz, ami a kikötők vizében úszó szemét összegyűjtésére képes.

Az AFP riportjában bemutatott Azure Fighter egy elektromos katamarán, ami a kikötők vizében úszó szemetet gyűjti, naponta akár 70 kilogrammnyi hulladékot is összeszedhet. Kifejezetten kicsi, alig 5 méter hosszú, hogy könnyen tudjon mozogni a tajvani kikötőkben.

A Taojüan egyik kikötőjében úszó szemétszedő eszköz egyelőre távirányítással működik, de a készítők azt tervezik, hogy a következő prototípust már mesterséges intelligenciával is felruházzák. A cél az lenne, hogy az Azure Fighter megtanulja, hogy az év különböző időszakaiban egy-egy adott kikötőnek mely részeiben gyűlik fel a szemét, és magától tisztítson ott.

A tengeri porszívót működés közben ebben a videóban lehet megnézni.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!