Az Amazon nevében vadásznak facebookos csalók magyar áldozatokra

2021. augusztus 30. – 10:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt hét közepén tűntek fel a Facebook szponzorált posztjai között az Amazon.hu hirdetései, amiben 99% kedvezménnyel, pár száz forintért ajánlgatják a Segway Ninebot ES2 elektromos rollerét.

A hirdetésre a Facebook Ad Library adatai szerint kb. 85 ezer forintot költött valaki, és 50-60 ezer ember hírfolyamába kerültek be a reklámok. A probléma ezzel az, hogy egyrészt Amazon.hu nem létezik, másrészt itt is megáll a népi bölcsesség, miszerint ha valami túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz.

A hirdetés részletei – Fotó: Facebook Ad Library
A hirdetés részletei – Fotó: Facebook Ad Library

A hirdetésre kattintva ugyanis egy klasszikus átverős oldalra jutunk, ujjongó (kamu) kommentekkel, kattintgatós nyereményjátékkal (amin hogy, hogy nem, mindenki nyer), majd a végén, miután már a szállítási címet is megadtuk, egy apró betűs résszel, hogy a szuper kedvezményhez egy partneri szerződést kell kötnünk, ami mindössze 25 euróba kerül, és leszünk szívesek megadni ehhez a bankkártya-adatainkat.

Talán mondanunk se kell: ilyen helyeken nem jó ötlet megadni a bankkártya-adatainkat.

Az efféle csalásokat általában feltört Facebook-oldalakkal szokták futtatni, amiket átneveznek, majd a hozzá csatolt hirdetési fiókkal és kártyaadatokkal vásárolnak hirdetést. A magyar amazonos akció nem ennyire kifinomult, az oldalt frissen hozták létre, mindössze 18 követője van, a hirdetést vallószínűleg lopott kártyaszámmal adták fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!