Pilóta nélküli repülőgép tankolt meg a levegőben egy amerikai vadászgépet

2021. június 7. – 17:02

Pilóta nélküli repülőgép tankolt meg a levegőben egy amerikai vadászgépet
A pilóta nélküli MQ-25 Stingray és az F/A-18 Super Hornet vadászgép tankolás közben – Fotó: Boeing

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai haditengerészet egy Boeing MQ-25 Stngray drónt használva megtankolt a levegőben egy F/A-18 Super Hornet vadászgépet – írja a Business Insider. Ez volt az első ilyen próbarepülés.

A vadászgép 6 méterrel a drón mögött repült, ami kiengedte a tankoláshoz szükséges tömlőt, rácsatlakoztatta az F/A-18-asra és megtankolta. Ha a haditengerészet a későbbi tesztekkel arra jut, hogy hatékonyan tudják használni a Boeing drónját, akkor az jelentősen megnövelheti a repülőgép-hordozókról indított vadászgépek hatótávolságát.

Emellett az MQ-25-ös felderítésre, megfigyelésre és hírszerzési feladatokra is bevethető.

A haditengerészet már egy ideje megkezdte a légi arzenáljának átalakítását. Egyrészt egyre több pilóta nélküli megoldást keresnek, másrészt tovább akarják erősíteni a hordozóik védelmét. Bár az USA rendelkezik a legtöbb ilyen hajóval, a rakéták fejlődése az elmúlt években veszélyesebbé tették a vizeket az úszó repterek számára. Ha meg tudják növelni a vadászgépek hatótávolságát, a hordozóknak nem kell olyan közel merészkednie a célponthoz.

Az MQ-25-ös nemcsak az F/A-18-assal, hanem az EA-18G Growlerrel és az F-35C Lightning II-vel is kompatibilis. A haditengerészet 2018-ban 805 millió dolláros szerződést kötött a Boeinggel az MQ-25-ösről, a drón először 2019 szeptemberében repült. A haditengerészet 2024-től tervez a repülőgéppel, méghozzá a Nimitz- és a Ford-osztályú repülőgép-hordozókon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!