Százmilliárdokra perlik a Tiktokot, minden európai gyerek nevében

2021. április 22. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Több milliárd fontos (forintban ez több százmilliárdos nagyságrend) per indul a Tiktok ellen Angliában, azzal a váddal, hogy a nagy sikerű okostelefonos app jogsértő módon gyűjti és kezeli a felhasználói személyes adatait. Az érintettek jórészt gyerekek, így a pert Anne Longfield, a volt angol gyerekjogi biztos indította ez Egyesült Királyság, és az EU összes fiatalkorú Tiktok-felhasználója nevében. Ha megnyeri a pert, minden Tiktok-elhasználó kiskorú több ezer font (forintban ez milliós összeget jelent) kártérítésre számíthat. A Tiktok szerint a vádak teljesen alaptalanok – írja a BBC.

A Tiktoknak 800 millió felhasználója van világszerte, az anyacége, a kínai ByteDance milliárd dolláros nagyságrendű profitot keres rajta évente, túlnyomórészt hirdetések értékesítéséből. A vád szerint a felhasználó gyerekek személyes adatait anélkül tárolják és használják fel, hogy erről sem a gyerekek, sem a szüleik nem kapnak az appban kellő felvilágosítást. Ezeket az adatokat a Tiktok többek között arra használja, hogy a reklámokat minél hatékonyabban célozza a felületén.

A per nem precedens nélküli, 2019-ben Amerikában 5,7 millió dollárra büntették a Tiktokot fiatalkorú felhasználók személyes adatainak nem megfelelő kezelése miatt. Hasonló büntetést mértek rá ugyanezért Dél-Korában is. A felmérések szerint Angliában a 8-12 év közötti korosztály 44%-a használja a Tiktokot – annak ellenére, hogy az elvileg 13 éves kortól használható, és a telepítésekor ezt közli is a felhasználóval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!