A középkategória királyának mindenhez értenie kell

2021. március 17. – 15:01

frissítve

A középkategória királyának mindenhez értenie kell
Fotó: Samsung

Másolás

Vágólapra másolva

Egy királynak mindenhez értenie kell – mondja Arthur, a britek királya a Halál hídjánál a Gyalog-galoppban, és ugyan nem az 5G-re gondolt meg az optikai zoomra, de tulajdonképpen teljesen igaza van.

Ez csak azért jutott eszembe a Samsung A52/72 telefonjainak bemutatója alatt, mert a cég PR-osai most azt találták ki, hogy A-széria, egyenlő A, mint awesome. Ennek megfelelően annyit awesome-oztak a bemutató alatt, hogy ha valaki ivós játékot szervezett volna rá (egy awesome, egy korty), annak tuti halálos áldozatai lettek volna a végére, de még akkor is, ha csapvízzel megy a játék.

Nem is értem, hogy nem jutott eszükbe zenei aláfestésnek, de hallgassuk meg a Lego Movie témába vágó slágerét, mielőtt továbblépünk:

Az awesome-ból a magyar verzióban király lett, ami annyiban szerencsés, hogy az A-sorozat eddigi tagjaihoz hasonlóan a Samsung az 52/72-t is a középkategória királyának szánja. (Ez egyébként elég jól megy is nekik, a Telex mobilos olvasói között a statisztikánk szerint a top10 leggyakoribb készülékből 5 valamilyen Samsung A-modell.) Annyiban viszont furán jön ki, hogy a leghülyébb okostelefon-marketinges trendet szerint a készülékek színei ma már nem színek, hanem reklámszlogenné sminkelt, bámulatos színszörnyek, a fekete nem fekete, hanem space gray, és hasonlók. Hát így esett, hogy az új Samsungokat meg lehet majd venni például hivatalos király kék színben, ami még véletlenül sem azonos a királykékkel.

De lássuk, mihez kell értenie ma egy telefonnak ahhoz, hogy király legyen! Az idei A-széria alapvetően három modellből áll (aztán ezeket lehet variálni még a memória meg a háttértár méretével): az A52 sima és 5G-s változatban és a picit nagyobb A72, amiből 5G-s nincs is. Érdekes, hogy a méretkülönbség egészen minimális közöttük, 6,5, illetve 6,7 hüvelykesek a kijelzők, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a 72-esek kb. fél centivel hosszabbak, és két milliméterrel szélesebbek.

Fotó: Samsung
Fotó: Samsung

Kamerából négy plusz egy került rájuk, az alapfelszereltség egy 64 megapixeles fő kamera, 32-es előlapi, plusz egy 12 megás széles látószögű, és egy 5 megás makró, plusz optikai képstabilizátor. Az A52-esekbe ezek mellé egy 5 megapixeles depth kamera került, amivel a Note 10 óta játszik a Samsung, a 72-esbe pedig egy 8 megapixeles teleobjektív, háromszoros optikai zoommal, ami azért ebben az árkategóriában elég jól hangzik. A fotós-videós trükkök között érdekesnek tűnik az éjszakai mód, ahol 12 képet készít a kamera, és abból kompozitálja össze a végleges fotót, így az nagyon rossz fényviszonyok mellett is részletgazdag marad, legalábbis elvileg. A kényelmeseket 30 előre definiált beállítás-csomag segíti, amikből a telefon maga választ, vagyis felismeri, hogy most éppen tájképet vagy kajafotót lövünk, esetleg sporteseményt örökítünk meg, és ahhoz tekergeti automatikusan a beállításokat.

A kijelzők a kategóriában lassan megszokottnak számító Super Amoledek, 800 nit fényerővel, ami nagyjából a tavalyi csúcsmodellek szintje (de kicsit alacsonyabb az ideieknél). 90 Hz-es képfrissítés az alap, kivéve az A52 5G-nél, ami 120-at tud, ami kicsit fura, mert egyébként (az 5G-től eltekintve persze) copy-paste az egész készülék az alap 52-esről, és hát a nagy testvér 72-es sem kapott nagyobb képfrissítést, pedig így már illett volna neki. Külön kiemelték a szemfáradás elleni filtert, ami a kék színkomponenst szűri ki a kijelző fényéből, illetve a külső viszonyokhoz alakítja a színhőmérsékletet, szóval lehet bámulni a telefont naphosszat.

A Samsungnál alapelvként azt mondták ki idén, hogy egy telefonnak, ha törik, ha szakad, egy feltöltéssel egy napot ki kell bírnia, de ők célként a kettőt tűzték ki. Ehhez a 4500/5000 mAh kapacitású aksi kicsit azért soványnak tűnik, mindenesetre az ígéret az, hogy itt már az akkuban is mesterséges intelligencia dolgozik, és a használati mintázatok elemzésével, a háttérben futó appok optimalizálásával fél óra plusz működési időt tud kicsikarni a telefonból.

Fotó: Samsung
Fotó: Samsung

A „nem biztos, hogy az egyetemes emberi civilizáció javát szolgálja, de tuti lesz, aki örül neki” kategóriás újdonságok közül emeljük ki a 43%-kal növelt hangerőt, és a saját készítésű emojik és Snapchat-filterek lehetőségét. Az viszont tényleg fontos és jó, hogy IP67-es plecsnit kapott a vízállóság, vagyis elvileg 30 percet kibír egy méternyi víz alatt; ez azért a gyakorlatban inkább a zuhogó eső, meg a kádba/medencébe ejtés elleni megnyugtató védelmet takarja.

A középkategóriás telefonoknál a siker receptje aránylag egyszerű: tudjon majdnem annyit, mint egy csúcskategóriás készülék, csak kerüljön feleannyiba. Ennek az első felét már nagyjából körüljártuk, de a második feltételt is elég jól hozzák az új A-modellek, a sima A52 140 ezer forinttól indul, az 5G-s verzió 170-től, az A72 pedig 175-től. Hogy ne csak úgy a levegőben lógjanak ezek az árak, a Samsung idei csúcsmodelljei, az S21-esek 330 és 550 ezer között mozognak, az Apple-nél pedig a három évvel ezelőtti középkategóriás iPhone XR még ma is 220-240 ezerért megy. Szóval ez ugyan még nem a 100-150 ezer közé belőtt Xiaomik világa, de azért mégsem egy használt autó ára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!