Lelassul az Artemis-program, Biden a holdraszállás helyett inkább a környezetvédelemre és a járvány kezelésére fókuszál

2021. január 31. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA két hónappal későbbre halasztotta az új leszállóegység-megrendeléseit – írja a Verge. Donald Trump tervei alapján az Artemis-program keretein belül 2024-re amerikai űrhajósok szálltak volna le a Holdra. Ehhez decemberben a NASA túl kicsi szeletet kapott a költségvetésből, és Biden más, sürgetőbb problémákkal foglalkozik, mint például a koronavírus-járvány vagy a környezetvédelem.

Tavaly Elon Musk SpaceX-e, Jeff Bezos Blue Origin-je és a Dynetics közösen 967 millió dollárt kaptak, hogy elkezdjék megtervezni a NASA új leszállóegységeit. A NASA februárban két szerződést kötött volna a befutó leszállóegységek fejlesztőivel, de most áprilisra halasztották a döntést.

A 2024-es holdraszálláshoz az űrügynökségnek 3,2 milliárd dollárra lett volna szüksége az éves költségvetésből, hogy a terv szerint haladjon a program. Ehhez képest 850 milliót kaptak a kongresszustól. A NASA szerint ez az extra két hónap arra kell, hogy jobban fel össze tudják hasonlítani a benyújtott terveket, és lehet, hogy nem lesz szükség a két teljes hónapra.

A SpaceX a Starshippel nevez, ami egy 50 méter magas, többször használatos rakéta. A Starship-prototípusok már több sikeres, légkörön belüli tesztkört is megtettek. Egyszer-egyszer nem a tervek szerint alakulnak a tesztek, decemberben például felrobbant egy prototípus. A SpaceX 135 milliót kapott a tavaly kiosztott támogatásból.

A Blue Origin kapta a legnagyobb támogatást, 579 millió dollárt. Ők a Blue Moon leszállóegységen dolgoznak.

Joe Biden ugyan már választott tudományos tanácsadót, de még nem nevezett ki senkit a NASA élére, valamint nem sokat beszélt a holdraszállási terveiről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!