Leállítja a Google az egész bolygót lefedő ballonos internet projektjét

2021. január 24. – 09:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Google anyacége, az Alphabet bejelentette, hogy leállítja a Loon nevű projektet, aminek az volt a célja, hogy légballonokról biztosítson internetkapcsolatot a világ olyan tájain, ahová nem nagyon éri meg kábellel kihúzni a netet, vagy a mobilnetes kapcsolathoz szükséges infrastruktúrát kiépíteni. Ironikus módon a Loon elkaszálását pont ugyanezzel indokolták: pénzügyileg fenntarthatatlan egy ilyen szolgáltatást üzemeltetni.

A Loon célja az lett volna, hogy az emberiség „utolsó egymilliárd tagját” is az internet közelébe hozzák, akik olyan helyen élnek, ahová a hagyományos technológiák nem érnek el. Nem azért, mert technikailag megoldhatatlan lenne, hanem mert egyszerűen túl drága. A Google projektje felülemelkedett volna a problémákon, mármint szó szerint: hőlégballonok hálózatát építette volna ki célterületek felett, és azokról látta volna el a sivatagos, dzsungellel vagy éppen tundrával borított tájak lakóit internettel. Egy-egy ballon 20 ezer méteres magasságból 200-szor nagyobb területet szórt volna be, mint egy hagyományos földi állomás, ráadásul a domborzati viszonyok se gyengítették volna a jelet. Leginkább úgy lehet elképzelni, mintha gigantikus wifi-hotspotokat reptettek volna fel a levegőbe. Ha bevált volna, később az egész bolygóra ki lehetett volna terjeszteni a Loon-hálózatot.

Eleinte volt is lelkesedés a Loon iránt, egy csomó partnercég jelentkezett, de sehogy nem tudták úgy kiszámolni a költségeket, hogy megtérüljön a befektetés. A japán Softbank 125 millió dollárnyi befektetést pumpált a projektbe, de ez is csak arra volt elég, hogy ballonprototípusokat gyártsanak, az üzleti tervet nem hozta egyenesbe.

A projekt 2011-ben indult a Google X divíziójában, ahol a cég az egészen meredek, első látásra megvalósíthatatlannak tűnő ötleteket tartja, és nevelgeti, hátha lesz belőlük valami. 2018-ban emelte ki a Google a laborból a projektet, és kerekített köré külön divíziót. A kísérletek egész biztató eredményeket hoztak, egy perui áradáskor például több tízezer embernek biztosított internetelérést a Loon tesztverziója, és hasonlóképpen segített a Maria hurrikán pusztítása után is Puerto Ricóban. Tavaly Kenyában már kereskedelmi verzióban is elindult a Loon-internet, de ez a mostani bejelentéssel szintén leáll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!