A Facebook százezer forintnyi dollárt kénytelen fizetni minden illinois-i felhasználójának

2021. január 16. – 20:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2015-ben három illinois-i Facebook-felhasználó valószínűtlen pert indított a közösségi oldal ellen, ami most zárult le, miközben az évek alatt egy hatalmas csoportos kereset lett belőle, és egy darabig úgy nézett ki, hogy a Facebooknak komolyan a zsebébe kell nyúlnia, ha le akarja zárni a pert – írja az Ars Technica.

A három felhasználó egy 2008-as illinois-i személyiségi jogi törvény alapján perelte be a Facebookot, méghozzá azt a funkciót sérelmezték, ami a képeknél felkínálja az ismerősök bejelölését, és meg is próbálja megtippelni, hogy kiket láthatunk egy-egy képen. Ezt nyilvánvalóan úgy teszi a Facebook, hogy elemezgeti a képadatokat, hogy felismerje az arcokat, az illinois-i szigorú személyiségi jogi törvény alapján viszont bármilyen biometrikus adat, így az arc geometriájára vonatkozó adat is csak úgy gyűjthető, ha előtte kifejezett engedélyt kértek az adatgyűjtésre.

Ezt a Facebook nem tette meg, ezért indult a per. Először a három keresetet vonták egybe, majd egy úgynevezett class action lawsuit lett belőle, egy csoportos kereset, amihez bárki csatlakozhatott tavaly november végéig, aki úgy érezte, hogy az ő jogait is megsértették. Csatlakozott is összesen kb. 1,7 millió felhasználó. Összesen 35 milliárd dollárnyi kártérítést követeltek a Facebooktól.

A cég először megajánlott 550 millió dollárt, amire az ügyben eljáró bíró válasza az volt, hogy menjen vissza egy kicsit még számolgatni a pénzt, mert ez kevés lesz. Ezután megajánlottak 650 millió dollárt, amit most elfogadott a bíróság, így az ügy lezárulhatott.

A csoportos keresetet intéző jogi cég 110 millió dollárt rak zsebre, úgyhogy a maradék pénzt osztják szét a jogaikban megsértett felhasználók között, ez kb. 340 dollár fejenként, nagyjából százezer forint.

Az Ars Technica cikke megjegyzi, hogy az összeg a töredéke annak, mint amire pályáztak a sértettek, de még így is elég magas kártérítésnek számít egy főre lebontva ahhoz képest, amennyit végül az egyének szoktak kapni az ilyen csoportos keresetek végén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!