Közel kétmillió kínai kommunista párttag adata szivárgott ki, többen magas beosztásban dolgoznak nyugati cégeknél

2020. december 14. – 09:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiszivárgott 1,9 millió kínai kommunista párttag több adata is, többen követségeken, gyógyszeripari cégeknél és bankoknál dolgoznak vezető pozícióban – írja az Australian. Az adathalmazt az IPAC kapta meg a Telegramon át egy kínai állampolgártól, majd továbbküldték szakértőknek, hogy hitelesítsék. Az IPAC egy nemzetközi szervezet, aminek célja az, hogy felhívja a figyelmet a kínai kormány tetteire.

Az internet 2.0 kiberbiztonsági kutatói meg tudták erősíteni, hogy hiteles, mert a birtokukban volt egy korábbi, 2016-ban kiszivárgott adathalmaz. A párttagok adatai között szerepel a nevük, alapvető adataik és sokaknál a beosztásuk is. Így derült ki, hogy a több mint 90 milliós tagságú kínai párt több híve is követségeken, egyetemeken, gyógyszeripari cégekben dolgozik, méghozzá magas, gyakran tanácsadói tisztségben.

Jelen vannak például:

  • a sanghaji brit, amerikai és ausztrál konzulátuson;
  • a Boeingnél és az Airbusnál;
  • a Pfizernél és az AstraZenecánál – mindkét vállalat koronavírus-vakcinán dolgozik;
  • a HSBC angol banknál
  • és a HP-nél.

A hír hallatán több nyugati politikus is bizalmatlanságát fejezte ki Kínával szemben. Iain Duncan Smith brit konzervatív parlamenti képviselő a Daily Mailben azt írta, hogy a kormánynak ki kéne rúgnia a konzulátusain dolgozó kínai párttagokat.

„Vagy az Egyesült Királyságot szolgálják, vagy a Kínai Kommunista Pártot. A kettőt egyszerre nem lehet”

– írta.

A Külügyi Iroda válaszul azt írta, hogy az alkalmazottak alapos átvilágításon esnek át, így tudták, hogy dolgoznak náluk párttagok. Ennek ellenére bíznak az adatvédelmi intézkedéseikben.

Ennek ellenére néhányan mégis aggódnak. A sanghaji brit követségen több MI6-es ügynök is dolgozik, méghozzá csak egy emeletre a kínai párttagoktól. Biztonsági szakértők attól tartanak, hogy egy párttag így könnyen azonosíthatja az aktív ügynököket.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!