Villamosmérnök-hallgató küldött elsőként nagy felbontású röntgenfelvételt 5G hálózaton keresztül

2020. november 24. – 12:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon először továbbított nagy felbontású röntgenfelvételt elektronikusan, 5G hálózaton keresztül Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök hallgatója – írja az MTI. A felvétel elküldését szakmailag és technológiailag az Innomed Medical Zrt., a Vodafone Magyarország és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatta.

Az egészségügyi képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése szempontjából létfontosságúnak nevezte Varga Róbert innovációját Dévai Endre, az Innomed Zrt. elnöke.

A röntgenfelvételeket jelenleg valamilyen külső adathordozón viszik az azt készítő eszköztől a leletező eszközökig, mert azok odébb találhatóak.

Az 5G hálózat viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és csaknem azonnali továbbítását, ami rendkívül fontos, hiszen akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet – mondta Varga Róbert ötletgazda.

Az innováció lehetővé teszi a külső adathordozó kiiktatását, a felvételek pillanatok alatt a röntgengépről egy szerveren keresztül egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például kifejezetten hasznos lenne a mobil szűrőállomásoknál.

Dévai Endre elmondta, hogy a mérnökhallgató a folyamatban lévő legújabb kutatáshoz csatlakozott, aminek célja egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, akár válságövezetekben is alkalmazható, gyors diagnosztikai eszköz kifejlesztése. Ez az eszköz az alacsony dózisú, többcélú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amellyel egy felvétel elkészítése 10 másodperc. Az 5G szerepe pedig a felvételkészítéskor keletkező, nagyméretű, közel 2 GB adatnak a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke szerint a sebességben, a kapacitásban és az alacsony késleltetésben hoz újdonságot az 5G, amely akár egymillió eszközt képes kiszolgálni egy négyzetkilométeren.

Ez a sokszoros kapacitás a gépek kommunikációjában hoz majd változást, így az egészségügy digitalizációja is jelentősen felgyorsulhat.

Az Innomed több mint harminc éve foglalkozik diagnosztikai berendezések kutatás-fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével a világ több mint 100 országában. A magyar cég tulajdonosai a jelenlegi és a volt dolgozók. Fő fejlesztési területei a kardiológia (klinikai defibrillátorok, EKG berendezések és ágy melletti vagy hordozható őrzőmonitorok) és a radiológia (röntgengenerátorok, direkt digitalizáló röntgenfelvételi állomások), képalkotó és képfeldolgozó rendszerek.

A Vodafone a mobilszolgáltatók közül elsőként indította el tavaly a kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában. Az idén áprilisban a cég további frekvenciákat szerzett az NMHH frekvencia aukcióján, ezzel pedig megkezdődött az 5G hálózatának szigetszerű kiépítése. Októberben közel 200 bázisállomáson kapcsolták fel az 5G-t, így az a főváros szinte teljes területén elérhetővé vált.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!