Járvány van, de ettől még a gyerekek találkozhatnak a Mikulással

2020. november 20. – 13:56

frissítve

Járvány van, de ettől még a gyerekek találkozhatnak a Mikulással
Ezzel a nagyszakállú öregúrral cseveghetnek a kíváncsi gyerekek – Fotó: Világi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Idén a járvány miatt a gyerekek nem tudnak személyesen találkozni a Mikulással, de a mesterséges intelligenciának hála online igen – írja az MTI. A Storyfile technológiai egy interaktív honlapot hozott létre, ahol a Mikulás éppen úgy válaszol a gyerekek kérdéseire, mintha személyesen találkozna velük.

Heather Smith, a Storyfile igazgatója szerint az adatbázisukban 180-200 kérdés szerepel, úgyhogy a gyerekek elég sok mindenről tudnak beszélgetni a Mikulással. Az első kérdés persze rögtön az, hogy a kérdező a rosszak vagy a jók listáján szerepel-e.

A Storyfile elsősorban híres emberekkel, köztük tudósokkal, űrhajósokkal, emberi jogi aktivistákkal, holokauszttúlélőkkel készít interjúkat. A válaszokat egy hangalkalmazás aktiválja, ami miatt látszólag megszakítás nélkül folyik a beszélgetés.

A Mikulással való beszélgetés honlapját, az AskSanta.com-ot indulása előtt gyerekekkel is kipróbálták.

„El voltak ragadtatva. Tényleg úgy érezték, mintha FaceTime-on vagy más alkalmazással beszélgetnének élőben a Mikulással, és végül is ez volt a cél. Nagyon aranyosak, nagyon tetszettek a reakcióik”

– mondta a tapasztalatokról Smith.

A Mikulás persze a járványról is kap kérdéseket. Ha egy gyerek arra kíváncsi: őt is ledöntheti-e a koronavírus, azt válaszolja, amit bárki más:

„Kesztyűt hordok, megmosom a kezemet, tartom a biztonságos távolságot másoktól, és maszk van rajtam.”

Tehát a Mikulástól is azokat a fontos dolgokat hallják a gyerekek, amiket folyamatosan hallanak a járvánnyal kapcsolatban.

Az ingyenes applikáció sikere esetén a fejlesztők azt tervezik, hogy jövőre a Mikulás esetleg már a gyerekek leveleit is elolvashatná. A Storyfile az alkalmazást a Red Sled Santa Foundationnel közösen dolgozta ki, így aki szeretne, az az oldalon keresztül adakozhat az American Heart Foundation nevű jótékonysági szervezetnek.

Az online Mikulással december végéig tart fogadóórát.