Hekkerek kaptak fizetést Svájcban az egyetemi dolgozók helyett

2020. október 04. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adathalász hekkerek lopták el több svájci egyetem alkalmazottainak bérét – írja az MTI a Sonntagszeitung nevű helyi lap nyomán. „Tudomásunk szerint több felsőoktatási intézmény érintett” – nyilatkozta Martina Weiss, a svájci rektori konferencia főtitkára.

(További friss híreinkért kattintson ide!)

A hekkerek adathalász módszerekkel felhasználóneveket és jelszavakat szereztek, majd egyszerűen beléptek az egyetem informatikai rendszerére, ahol átírták, hogy az érintett alkalmazottak bérét milyen bankszámlára utalja a munkáltató.

A Sonntagszeitung jelentése szerint az ismeretlen elkövetők hat számjegyű összeghez jutottak így hozzá svájci frankban. A baseli ügyészség szerint a pénz egy része már külföldi számlákon van.

A svájci rektori konferencia emailben figyelmeztette az egyetemeket, hogy legyenek óvatosak, és mindenki vigyázzon a személyes adataira. A Zürichi Egyetem egyébként közölte, hogy sikerült kivédeniük a támadást, mert az érintett dolgozók felismerték az adathalász emaileket, és rájöttek, hogy csak az adataikat akarják kicsalni tőlük.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!