Hekkerek kaptak fizetést Svájcban az egyetemi dolgozók helyett

2020. október 04. – 15:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Adathalász hekkerek lopták el több svájci egyetem alkalmazottainak bérét – írja az MTI a Sonntagszeitung nevű helyi lap nyomán. „Tudomásunk szerint több felsőoktatási intézmény érintett” – nyilatkozta Martina Weiss, a svájci rektori konferencia főtitkára.

(További friss híreinkért kattintson ide!)

A hekkerek adathalász módszerekkel felhasználóneveket és jelszavakat szereztek, majd egyszerűen beléptek az egyetem informatikai rendszerére, ahol átírták, hogy az érintett alkalmazottak bérét milyen bankszámlára utalja a munkáltató.

A Sonntagszeitung jelentése szerint az ismeretlen elkövetők hat számjegyű összeghez jutottak így hozzá svájci frankban. A baseli ügyészség szerint a pénz egy része már külföldi számlákon van.

A svájci rektori konferencia emailben figyelmeztette az egyetemeket, hogy legyenek óvatosak, és mindenki vigyázzon a személyes adataira. A Zürichi Egyetem egyébként közölte, hogy sikerült kivédeniük a támadást, mert az érintett dolgozók felismerték az adathalász emaileket, és rájöttek, hogy csak az adataikat akarják kicsalni tőlük.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass