Nem engednek a 37-ből: Shakespeare-újragondolások a Tavaszi Fesztiválon – este nyolckor a Telexen

2021. április 14. – 14:04

frissítve

Nem engednek a 37-ből: Shakespeare-újragondolások a Tavaszi Fesztiválon – este nyolckor a Telexen
László Zsolt és Tóth Ildikó – Fotó: Meister Natália Nóra (Rómeó és Júlia)

Másolás

Vágólapra másolva

Végy egy régóta érlelt, de még nem romlott költőt. Adj hozzá 37 kortárs magyar írót. A hozzávalókat alaposan dolgozd össze, majd szaggass ki 37 egyenlő darabot. Az így kapott kupacokat szórd meg kiváló színészekkel. Hagyd őket összeérni, majd fokozatosan tálald online. Ez az egyszerű, de nagyszerű recept pattant ki a TRIP Webszínházának fejéből. S bár nincs ráírva, hogy otthon is könnyen elkészíthető, a (szín)ház ajánlatának fogyasztását receptre írnám. Ráadásul most (rendez)vény nélkül kapható: a Shakespeare/37 első három fogását ma este 20 órától kóstolhatjátok itt, a Telexen! Mona Dániel írása.

Az előadást este nyolc órától a Telexen, itt, ebben a cikkben is megnézheti.

Nem húztak-e le már minden bőrt Shakespeare színdarabjairól? – tehetnénk fel a kérdést, hiszen egy jó „Ó, Rómeó”-val vagy egy „Lenni vagy nem lenni”-vel sokakat ki lehet már kergetni a világból. 37 színdarabot írt, legalábbis ennyi maradt fent, és művei akkora világhírnevet szereztek, hogy a Sok hűhó semmiért és a Hamlet címűt még a Star Trekből ismert klingonok kitalált nyelvére is lefordították. Az Uránusz holdjai az ő (és Alexander Pope) karaktereinek neveit viselik, szóval Shakespeare nemcsak a Star Treken keresztül jutott ki a világűrbe.

Azt hihetnénk, hogy nehéz újat mondani ezekkel a több száz éves drámákkal, mégis újra és újra műsorra tűzik őket a színházak. És a közönség érdeklődése sem csökken a klasszikusok iránt, ami jól bizonyítja: nem mondtunk még el és nem hallgattunk még meg mindent, ami Shakespeare soraiban rejlik. (Vagy annak a 80+ embernek a soraiban, akiket a konteó-gyártók megjelölnek valódi szerzőkként.)

Persze az új üzenetek átadásához olykor új környezetbe kell tennünk az adott darabot. Vagy kicsit meg kell rövidítenünk, át kell variálnunk a szöveget. Vagy bele kell nyúlnunk a nyelvezetbe. Esetleg modernizálnunk kell a mondatokat. Pedig a maga korában kifejezetten modernnek számított: több mint 3000 szót köszönhet Shakespeare-nek az angol nyelv. (És akkor még egy nélkülözhetetlen infó a számfetisisztáknak: drámáiban több mint 7000 olyan szó szerepel, amit Shakespeare mindössze egyszer használ a 37 mű során.)
Egy életművet bemutatni még izgalmasabb feladat. Van, aki 37 idézettel kíván gyors körképet adni Shakespeare munkásságáról, és hogy egy hazai példát is említsek, itt a SÖR, vagyis a Shakespeare Összes Röviden.

Viccet félretéve, Shakespeare színdarabjaival kiválóan lehet reflektálni a minket érintő aktuális kérdésekre, helyzetekre is. A TRIP Webszínháza vadonatúj sorozatában felkért 37 kortárs magyar írót, hogy egy-egy jelenet keretében gondoljanak újra egy-egy Shakespeare-drámát. Főszerepben: az ismerős morális dilemmák… Képzeljük el – 20 órától pedig nézzük meg –, mi történhet a Rómeó és Júliával, ha egy olyan szociálisan érzékeny író kezébe kerül, mint Erdős Virág.

Vagy ha a drámáiról – meg persze a Terápia és az Aranyélet vezető írójaként – ismert Tasnádi István kiforgatja a Szeget szeggelt. Aztán ott vannak a magukat „iker-szerzőpárosi ambíciókat dédelgető egyénekként” bemutató Kovács ikrek, Kovács Dominik és Kovács Viktor, akik gyakran szürrealista műveikben különösen nagy hangsúlyt fektetnek a családi viszonyok, a szociális kérdések és a vidéki társadalom ábrázolására.

Mészáros Béla és Láng Annamária – Fotó: Meister Natália Nóra (Lear király)
Mészáros Béla és Láng Annamária – Fotó: Meister Natália Nóra (Lear király)

Ezúttal a Lear királyba vetítik bele mindezt. Három új, mégis ismerős jelenet, három kinagyított, mindannyiunkat érintő kérdés, sztárszínészek, látványos vizuálok, rejtett budapesti helyszínek – ezzel indul a Shakespeare/37 nevű projekt, amelyet aztán minden szerdán újabb epizód követ a www.webszinhaz.com oldalon.

SHAKESPEARE/37, 2021. április 14. (szerda) 20:00

Shakespeare – Erdős Virág: Rómeó és Júlia
Közreműködik: Tóth Ildikó, Györgyi Anna, László Zsolt, Szikszai Rémusz, Murányi Anna és Bolla Gábor

Shakespeare – Tasnádi István: Szeget szeggel
Közreműködik: Hartai Petra, Szőke Abigél, Ódor Kristóf és Kovács Máté

Shakespeare – Kovács Dominik – Kovács Viktor: Lear király
Közreműködik: Láng Annamária és Mészáros Béla

Jelmeztervező: Bartos Letícia
Hangmérnök: Mészáros Gábor és Necz Balázs
Operatőr: Meister Natália Nóra
Animáció: Buda Flóra Anna
Producerek: Csutak Tamás, Herner Dániel és Magács László
Rendező: Magács László

A Budapesti Tavaszi Fesztivált április 9. és 18. között a Budapest Brand nZrt. szervezi, a Telex mindennap 20 órakor közvetíti az aznapi kiemelt műsort. A cikk megjelenését és a közvetítést a Budapest Brand nZrt. támogatta.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!