Az amerikai Simicska elindul a szerkesztőségbe, és kibasz mindenkit

2023. április 4. – 05:10

Az amerikai Simicska elindul a szerkesztőségbe, és kibasz mindenkit
Brian Cox az Utódlás című sorozatban – Forrás: Warner

Másolás

Vágólapra másolva

Hétről hétre, spoileresen kibeszéljük az Utódlás negyedik, utolsó évadát, szóval csak az kattintson, aki megnézte már, hogy miben mesterkedik a Roy-család, vagy ha nem zavarja, ha kiderül egy és más erről. Ez itt a második rész beszámolója.

„Bemegyek a szerkesztőségbe, és kibaszok mindenkit”. Ez van Logan Roy arcára írva, amikor egy reggel úgy dönt, hogy nem az irodába megy be, hanem betrappol az ATN szerkesztőségébe. Ezt a mondatot amúgy Simicska Lajos mondta a hírhedt G-napon, és simán gondolhatjuk azt, hogy Logan is valami hasonlóban mesterkedik éppen, ahogy fel és alá sétál némán a tévé szerkesztőségében, és úgy néz ki, Greg szavaival, „mintha a Télapó bérgyilkos lenne”.

Az előző résznek úgy lett vége, hogy Logan felpaprikázva nézi a saját tévéjének esti híradóját, és teljesen kiborul azon, hogy milyen vérszegény, és simán azt is lehetne gondolni, hogy most tényleg mindenkinek ketté fogja harapni a gerincét. Főleg akkor, amikor elkezdi nézni, ahogy az emberek dolgoznak, és végignézi, hogyan küld el valaki egy emailt. Én is dolgoztam szerkesztőségben, ha valamit soha nem kívántam magamnak, az az, hogy egy véresszájú tulajdonos a vállam felett nézze némán, ahogy dolgozom. Logan úgy tűnik, hogy robbanni fog, főleg akkor, amikor Tomnál érdeklődik, hogy látta-e az asszisztense/partnere/kimondatlan szeretője, Kerry műsorvezetői tesztvideóját, Tom meg csak hebeg-habog értetlenkedve.

Logan azonban nem a cég, hanem a konkurencia vérét akarja ontani, és egy doboznyi fénymásolópapíron állva feltüzelt beszédet intéz az összes ATN-dolgozónak, tényleg akkora vehemenciával és őszinte elszántsággal, hogy mindenki bólogatva megtapsolja. Logan Roy le akarja gyűrni a PGN-t, amire ugye a gyerekei adtak be nyertes ajánlatot az évadnyitóban, és ugyan az egész életében a Pierce-médiabirodalomra fájt a foga, mást már nem tud mit csinálni, mint felcombosítani azt, ami van. És megtudni, hogy kik állnak mellette, és kik azok, akik csak bólogatnak neki mindenre.

Pont erre jó a Kerry-videó is, amibe nem sokkal az említése után bele tudunk nézni, és a minősége olyan, mintha a L’art pour l’art Társulat legendás bemondós szkeccsét néznénk, Kerry rossz időpontokban mosolyog, nem tud mit csinálni a kezével, folyton bakizik, nyilván alkalmatlan bármilyen ilyen állásra. Ezt Logan is tudja, ezért teszteli vele a hozzá közel álló embereket. Magam is meglepődtem, hogy Tom az egyetlen, aki kis noszogatásra, erős mentális gimnasztika után belátja, hogy lehet, hogy más munkát kell keresni a tévénél a már a családi találkozókba is beszálló Kerrynek. Aztán lepasszolja a feladatot Gregnek természetesen.

Igen, családi találkozóra is sor kerül, a múlt heti keserű-magányos szülinapozás után a Roy gyerekek egy légtérbe kerülnek az apjukkal, de a miértre kanyarodjunk vissza. Kiderül, hogy Stewy és Sandi a Waystar igazgatótanácsából azon az állásponton van, hogy a GoJo-felvásárlásból nagyobb pénzt is lehetne kaszálni, még több pénzt ki lehetne sajtolni Mattsonból a cégért cserébe. A testvérek vegyes állásponton vannak: Shiv a (minden bizonnyal brutális válása előtt) hallgat Sandire, és megpróbálja a többieket. Kendall magasról tesz rá, plusz százmillió dollár már nem oszt, nem szoroz neki. Romanról pedig kiderül, hogy nem feltétlenül a saját feje után megy, amikor ilyen döntéseket kell megvitatni, hanem még mindig az apjára hallgat. Akinek a szülinapjára küldött egy kedves SMS-t is.

Akármennyire is akarják a Roy gyerekek, sosem fognak tudni elszakadni az apjuktól, mindig olyanok lesznek, mint a rossz pólusok közé került mágnesek, amik nem tudnak haladni semerre, csak pörögnek körbe-körbe a saját tengelyük körül. Függnek tőle, pedig nem akarnak, a luxusjuttatások mégis kellenek nekik: nagyot is néznek, amikor apjuk utasítására nem repülhetnek többet a céges helikopterrel, kicsinyes szívatás, de mégis szimbolikus. Még aki ki is marad az egész hajcihőből, a szerencsétlen Connor is bevonódik, hiszen az ő apanázsáról is szó van.

Nicholas Braun és Matthew Macfayden az Utódlás című sorozatban – Forrás: Warner
Nicholas Braun és Matthew Macfayden az Utódlás című sorozatban – Forrás: Warner

Apropó Connor, neki már az évadnyitó alapján egy katasztrófának tűnik az esküvője, és annak a főpróbája tényleg siralmas lesz: mint később megtudjuk, Willa a beszéde próbája helyett kiviharzott, és ott hagyta egyedül a vőlegényt egy hosszú asztalnál. A Roy testvérek éppen a szomorkodásra érnek oda, és elvileg azt kellene megbeszélniük, hogy próbáljanak-e még kipréselni 100 millió extra dollárt Mattsonból, de közben a bátyjukat is vigasztalni kellene. Azt a testvért, aki olyan kocsmába akar menni inni, ahol „koszos kétkezi munkát végzőkkel” találkozhat. Megérkeznek oda, és Connor kikéri azt, amit szerinte egy átlagember iszik. Belga búzasört.

A kedélyes iszogatást viszont elhagyja Kendall, aki magától Mattsontól kap egy telefonhívást: ne próbálják meg húzogatni a bajszát, mert még egy nyomasztás, és nem fogja megvenni a Waystart. Kendallban valami átkattan, és megkéri Stewyt, hogy küldje el neki az összehasonlító adatokat arról, hogy hasonló piaci értékű cégeket milyen vételáron szoktak értékesíteni. És már megy is meggyőzni a többieket.

Megmondom őszintén, nem teljesen értem, hogy mi motiválja Kendallt, hogy szabotálja az üzletet, és miért érzi úgy, hogy igenis húzogatni kell tovább azt a skandináv bajszot. Ha a GoJo eláll a felvásárlástól, nem tudják kiperkálni a 10 milliárd dollárt, amit a Pierce-birodalomért ígértek, és ha arra képtelenek, akkor az apjukkal szembeni bosszú is teljesen haszontalan.

Ezt Logan Roy is pontosan tudja, mégis megkéri őket, hogy ne baszarintsák el neki ezt az ajánlatot. A Roy család feje ezt amúgy egy koreai negyedben található karaokebár VIP-szobájában teszi meg, ugyanis Connor nagyon szeretett volna karaokézni (egy filmben látta!), de mivel itt az ő pénzéről is szó van, leadja a drótot az apjának, hogy miben mesterkednek a féltestvérei. Connor a Roy klán igazi szerencsétlenje, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet igaza, amikor odahívja az apját. Főleg azért, mert szeretné, hogy ott legyen az esküvőjén, ami talán nem is fog megtörténni. De míg megérkezik, Connor rágyújt egy dalra egyedül egy karaokebár VIP-szobájában.

Logan Roy pedig beül oda, és az olaszországi szakítás óta először szembenéz a gyerekeivel, akik személyes bosszúból meg akarják őt torpedózni. Logan még odáig is elmegy, hogy bocsánatot kérjen, de a gyerekei pontosan tudják, micsoda manipuláció ez tőle. Sőt, a szemünk előtt megnézhetjük azt is, ahogy Kerrynek leesik a tantuszt, micsoda manipulátor a főnöke/partnere, amikor a gyerekek szembesítik azzal, hogy biztos beígérte neki a tévés állást, de nagy valószínűséggel úgyis csak kihasználta. El is hallgat a leülésnél.

„Te vagy a megtestesült gázlángozás” – vágja az apja fejéhez Shiv, akinek úgy kell lezavarnia majd a válást, hogy Tom – Logan tanácsára – lefoglalózta a város legjobb válóperes ügyvédjeit. Logan benyel minden kritikát, amit a gyerekek a fejéhez vágnak, és őszintén úgy tűnik, hogy békülni akar, békülnie kell, mert a GoJo-felvásárlás túl jó üzlet.

„Szeretlek benneteket, de nem vagytok… komolyan vehetőek” – mondja a gyerekei szemébe minden őszinteséggel, erőszak és agresszió legkisebb jelét sem mutatva Logan Roy, aztán elhagyja a koreai negyed karaokebárjának VIP-szobáját. A gyerekek hazamennek: Shiv gondterhelt, Kendall elmosolyodik az autóban, Connt pedig otthon várja az ágyban Willa, akiről egész nap nem tudta, hogy a próbafiaskó után merre jár.

Az utolsó gyerek pedig nem hazamegy, hanem édesapjához: Romanra ugyanis nagy feladatok várnak, apjának szüksége van rá. El kell látogatnia Mattsonhoz egy találkozóra, pont Conn esküvőjének napján. De ami ennél is fontosabb és vészjóslóbb, Logan tervez valamit az ATN-nél. Egy hosszú kések éjszakáját, ahova kell egy keménylegény, aki megcsinálja a legrosszabb feladatokat is. Aki tüzet okád. Romannak nem tetszik, amit hall, de mégis marad. Amikor meghallja, hogy apjának szüksége van rá még nagyobb dolgokban is. Be fog menni a szerkesztőségbe, és ki fog baszni mindenkit.

Lehet, hogy már a felfokozott elvárások miatt, de az évad második része már olyan energiákkal operált, mint egy szezonzáró: Logan Roy bocsánatkérésére egyáltalán nem számítottam, ahogy a tüzes ATN-beszédére sem, ezek mind olyan óriási, karakterközpontú pillanatok, amik ha nem is idegenek a karaktertől, de ritkán látunk ilyet tőle. Brian Cox pedig eszelős, hogy mit alakít ezekben a jelenetekben, főleg akkor, amikor belátja, hogy a gyerekei egyszerűen „kretének”, akiknek zéró üzleti érzékük van, csak és kizárólag a vendetta hajtja őket. Ennek az epizódnak a címe az volt, hogy Rehearsal, azaz próba, ami utalhat Conn esküvőjére is, vagy arra, hogy először tapasztalhattuk meg, micsoda véreskezű leszámolások lesznek milyen tengelyek mentén az Utódlás utolsó évadában.

Kósza megfigyelések:

  • Nagyon vicces a nyitójelenet, amikor a Roy gyerekek szembesülnek azzal, hogy mi is az a csatorna, amire 10 milliárd dollárt terveznek költeni. Nevezetesen, hogy szerintük teljesen vállalhatatlan a műsora (Roman: „Bocs, nem bírom levenni a szemem a NATO-ról dumáló kopaszról.”), mire Kendall kitalál megint valami szokásos buzzwordsalátát arról, hogyan kellene megújítani, legyenek hardcore külföldi hírek a globálistól a lokálisig. „Fókuszálhatnánk Afrikára mindennap, hogy mi megy ott.”
  • „Innen meg tudnálak puszilni” – mondja Tom a szerkesztőség közepén dobozokra álló Logannak, és sajnálom, nekem is pont ez jutott eszembe, amikor láttam, hogy egyforma magasak.
  • Én azt gondolnám, hogy valaki az ablak bezárásán lebegteti a kezét, ha a laptopján egy fontos meeting előtt egy vicces, de az érintetteknek kellemetlen videót néz, de hát Hugo megcáfolja ezt a gondolatot, és a Kerry-videó közben úgy csapja le a laptop képernyőjét, hogy messziről látható a galiba.
  • „Láttuk már Willa édesanyját?” – gondoltam akkor, amikor Conn teljesen indokolatlanul egy másodpercre szól neki, és az internet szerint a válasz az, hogy nem. Cynthia Mace játssza, és ha az IMDb nem hazudik, a következő két részben tutira szerepelni fog még.
  • Amikor Logan besétál az ATN konyhájába, meglátja a pizzásdobozokat, és elkezd a pizzákról magyarázni, akkor azonnal a legendás Népszabadság-leépítésre asszociáltam, és hát nem is tévedtem nagyot, igaz, itt már kirendelték őket. (A magyar lap megszűnésének különösen kegyetlen momentuma volt az, hogy a szerkesztőséget átköltöztették, a vezetőség szerint már a pizzákat is megrendelték, de a munkatársak már nem léphettek be az új épületbe.)
  • Stewy összehasonlító adatokat tartalmazó táblázatát direkt kimerevítettem, de sok konkrétum nem vehető ki, cégek piaci kapitalizációja, EV/EBIDTA-rátája van felsorolva, a többi homály.
  • Van egy sanda gyanúm, hogy vagy Kerry fog óriásit pofára esni ebben az évadban, vagy ő fogja okozni Logan bukását, esetleg mindkettő egyszerre.
  • Mit karaokézik Connor? Először a Desperadót akarja az Eaglestől, végül a Famous Blue Coatot énekli Leonard Cohentől.

Az Utódlás új részei minden héten hétfőn jelennek meg az HBO Maxon, a tévében hétfő esténként debütálnak az HBO-n.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!