Telex Neked #102: Azért jó dolgok is történtek a héten

2023. február 25. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

Telex Neked #102: ezek a fontos dolgok történtek február 16. és február 22. között. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, vagy kíváncsi, ahogy rövid interjúkban bemutatjuk a szerkesztőség tagjait, itt a cikk végén feliratkozhat.

Kedves Olvasók!

Lengyel-Szabó Péter vagyok, a Telex videórovatának vezetője. A Telexben a videósokkal ötletelek, a napi feladatokat szervezem, sokat vágok, videókat szerkesztek, forgatásokra járok, néha narrációkat mondok fel, memóriakártyákat hajkurászok, és elvétve cikkeket is írok. Amúgy szeretem a gumicukrot, a szóvicceket, a társasjátékokat és a macskákat. Ja és azt kihagytam, hogy az újságban a Telex Akadémián is részt veszek mentorként, ahol ezt a napszemüveget kaptam.

Az elmúlt időszakból az egyik kedvenc saját anyagom a Kispál visszatéréséről szóló dokumentumfilmünk volt, amit az ország több mint 99%-a még nem nézett meg – ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor most itt a lehetőség!

Ha viszont azért nyitottad meg ezt a hírlevelet, mert kíváncsi vagy a hírekre, az is teljesen érthető, úgyhogy nézzük, mi történt a héten!

Elnézést, Schadl György úr, de ki az a Tóni, Ádám és Barbara?

Elkezdődött az elmúlt évek legnagyobb korrupciós pere. Amikor ezt a levelet írom, épp Schadl György és Völner Pál volt államtitkár is a vádlottak padján ül, és mindjárt kiderül, hogy bűnösnek vallják-e magukat. De az is kiderült a héten, hogy Schadlék egy Házipénztár2019 nevű Excel-táblázatban is vezették a bevételeiket, sőt, Kubatov Gábor és egy belügyminisztériumi dolgozó neve is felbukkant a nyomozati iratokban. De hogy ki az iratokban szereplő Tóni? Ezt is próbáltuk megtudni a tárgyalás első napján.

Pörög az aksigyártás, de a vizeinkre oda kellene figyelni

A tavalyi aszály után adja magát a kérdés, hogy idén is ilyen durva szárazsággal kell-e majd megküzdeni Magyarországon. Az esővíz megőrzése sokat segítene a jövőnkön, de még rengeteg a tennivaló. És nem fogok semmiféle erőltetett párhuzamot leírni, egyszerűen csak ideteszem, hogy eközben milyen törvényekkel könnyítik meg a nagy akkumulátorgyárak működését – ha pedig valamiért mégis meg kell büntetni egy gyárat, akkor is csak nevetségesen alacsony összegeket kell kifizetniük.

Most jöhetne valami jó hír, nem?

Megjelent a Harry Potter világában játszódó Hogwarts Legacy, az 1800-as évek végén Roxfortban és környékén játszódó videójáték, amiről azt írtuk, hogy ez az a játék, amire gyerekkorunkban vágytunk. Elindult a Telex Akadémia, ahol gimnazistáknak tartunk intenzív, egynapos képzéseket, amikre abszolút érdemes jelentkezni. A Real Madrid pedig 0-2-ről fordítva 5-2-re verte meg a Liverpoolt, habár ennek igazából csak a realosok örülnek.

Orbán Viktor és az EU: egy nyitott kapcsolat

Kíváncsiak voltunk, hogy azok, akik Orbán Viktor évértékelőjére érkeznek, mit gondolnak a kormánymédia oroszpártiságáról. Ez azért is volt érdekes, mert Orbán Viktor is kiemelte az évértékelőjében, hogy „fenntartjuk a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, és ezt javasoljuk szövetségeseinknek is”, aztán a Fidesz frakciógyűlésén pedig kikelt a Nyugat ellen.

Orbán és az EU viszonyáról jutott eszembe a nyitott kapcsolatokról szóló cikkünk, amiben olyan emberekkel beszélgettünk, akik őszinteséggel és a párkapcsolatuk kinyitásával szeretnék megélni a vágyaikat, de közben együtt is maradni.

A hét legolvasottabb cikke: Egy ittas olasz férfi vezette az autót, ami a villamosmegállóban gázolt halálra egy fiatal nőt

A hét képe

Völner Pál volt igazságügyi államtitkár a vádlottak padján, a Fővárosi Törvényszék tárgyalásán 2023. február 17-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött el az exállamtitkár és a bírósági végrehajtói kart vezető Schadl György nevével fémjelzett korrupciós ügy tárgyalása. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl és 21 társa ellen. A vádirat szerint Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2021 júliusáig legalább 83 millió forint kenőpénzt adott Völnernek.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A hét videója: Megkérdeztük az oktatási államtitkárt a kritikákról, és egy egészen szórakoztató interjúba keveredtünk

A hét túrája: Leteszteltük Kelet-Ausztria leghosszabb szánkópályáját, ahol éjjel is lehet csapatni

Sok jó szánkózódomb van Magyarországon, ahol rövidebb-hosszabb távon le lehet csúszni, ha van megfelelő hó, és nem unjuk meg a szánkó állandó felhuzigálását a dombtetőre. Aki azonban igazán jót akar szánkózni, el kell utaznia Ausztriába, ahol a magyar határhoz egészen közel is van olyan terep, ami 3 kilométer hosszú, sílift visz fel, és akár 40-50 km/órával is le lehet zúdulni. Mivel a semmeringi síterepen éjjeli és nappali üzem is van, jól lehet mixelni a síelést a szánkózással és a téli túrázással.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!