A Jóbarátok színésze korábban majdnem belehalt alkohol- és drogfüggőségébe

2022. október 20. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

November 1-jén kerül amerikai boltokba a leginkább a Jóbarátokból Chandler Bingként ismert színész, Matthew Perry könyve, amelyben függőségeiről is beszél. Perry néhány éve olyan súlyos állapotba került, hogy majdnem belehalt betegségébe.

A most 53 éves Perry életrajzi kötete a Jóbarátok, szeretők és a nagy szörnyűség (Friends, Lovers and the Big Terrible Thing) címet kapta, és ebből a nagy szörnyűség minden valószínűség szerint a színész függőségeivel való küzdelmet jelenti.

„Meg kellett várnom, amíg eléggé biztonságosan tiszta lettem – és távolra kerültem az alkoholizmus és a függőség aktív szakaszától –, hogy mindent leírjak. És a lényeg az volt, hogy eléggé biztos voltam benne, hogy ez segíteni fog az embereknek” nyilatkozta a PEOPLE-nak.

Perry a könyvében azzal nyit, hogy 49 éves korában majdnem meghalt. A színész már akkor elismerte, hogy gyomor- és bélperforációja volt. Most leírta, hogy hetekig küzdött az életéért, mert az opioidok túladagolása miatt felrepedt. Két hetet volt kómában, öt hónapot töltött kórházban, és kilenc hónapig kolosztómiás zsákot kellett használnia.

Matthew Perry a 2022-es tenisz US Open lelátóján – Fotó: Gotham / Getty Images
Matthew Perry a 2022-es tenisz US Open lelátóján – Fotó: Gotham / Getty Images

Amikor bekerült a kórházba, az orvosok két százalék esélyt adtak neki a túlélésre. Rögtön egy olyan gépre kötötték, amely mesterségesen biztosította a keringését és légzését. Perry azt mondta, hogy ezt az Üdvözlény Máriának becézett gépet még senki sem élte túl előtte.

A színész már évtizedek óta alkoholbeteg volt. Amikor 24 évesen először szerepelt a Jóbarátokban, már akkor is kezdett alkoholfüggősége a felszínre törni, és az évek alatt csak súlyosbodott a helyzete.

„Tudtam kezelni, mondhatni. De mire 34 éves lettem, már nagyon sok bajba keveredtem. Azért voltak évek, amikor józan voltam ez idő alatt. A 9. évad volt az az év, amikor végig józan voltam. És találjátok ki, melyik évadban jelöltek a legjobb színésznek? Úgy voltam vele, hogy ez kéne mondjon nekem valamit” – nyilatkozta a színész.

Az alkoholhoz később még hozzájöttek az opioidok. Előfordult, hogy Perry napi 55 Vicodint szedett. „Nem tudtam, hogyan hagyjam abba. Ha a rendőrség átjött volna a házamhoz, és azt mondta volna: »Ha ma este iszik, börtönbe viszik«, elkezdtem volna csomagolni. Nem tudtam abbahagyni, mert a betegség és a függőség progresszív. Tehát egyre rosszabb és rosszabb lesz, ahogy öregszel.”

Hogy az Egyesült Államokban milyen károkat okozott az opioid tartalmú gyógyszerek nyakló nélküli használata és reklámozása, arról több cikket is írtunk, például itt és itt tud róla olvasni.

Perry persze próbálta titkolni függőségét, de azért beszédes volt fizikai megjelenésének változása. Úgy véli, hogy a színésztársai türelmesek voltak vele szemben. „Mint a pingvinek. A pingvinek a természetben, ha az egyikük beteg, vagy ha nagyon megsérült, a többi pingvin körülveszi és felkarolja. Körbejárják, amíg az a pingvin nem tud egyedül járni. A stáb is ezt tette velem.”

Többször megpróbált leszokni a szerekről, összesen 15-ször vonult elvonóra, de sokszor visszaesett. Azt nem árulta el, hogy most mióta józan, de számolja a napokat. Problémáira a hasán végrehajtott 14 műtét hegei is emlékeztetik.

Amikor megkérdezték, mi adta neki a késztetést, hogy lejöjjön a drogokról, így felelt:

„A terapeutám azt mondta: »Ha legközelebb arra gondolsz, hogy Oxycontint szedsz, gondolj arra, hogy életed hátralévő részében kolosztómiás zsákod lesz.« És kinyílt egy kis ablak, amelyen átmásztam, és már nem akarok többé Oxycontint.”

Perry-t a kiválasztottság érzése is átjárta, miután túlélte a legnehezebb időszakot, éppen ezért más betegeken is próbál segíteni. Azt reméli, hogy aki elolvassa a könyvét, rájön, hogy a függőség mindenkit megtámad, nem számít, hogy sikeres-e az ember vagy sem.

„Ami a legjobban meglepett, az a rugalmasságom. Az, ahogyan képes vagyok talpra állni ebből a sok kínzásból és szörnyűségből. El akartam mesélni a történetet, még ha egy kicsit ijesztő is, hogy minden titkodat elmondod egy könyvben, nem hagytam ki semmit. Minden benne van” – mondta az interjúban.

Ha úgy érzi, hogy kezdi elveszíteni a kontrollt a droghasználat felett, és hiába próbálkozik, nem sikerül józannak maradni, kérjen segítséget, és tudjon meg többet a lehetőségeiről! Az alábbi linken a KékPontnál az online tanácsadás anonim, ingyenes és titoktartási kötelezettség által védett. https://kekpont.hu/online-tanacsadas/ A Narcotics Anonymous (Névtelen Drogfüggők) pedig olyan felépülő függők, férfiak és nők ingyenesen látogatható közössége, akiknek a drog jelentős problémává vált. A tagság egyetlen feltétele a használat abbahagyásának vágya. www.nahungary.hu

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!