Rászoktatták az indiánokat a legális heroinra, hatalmas kártérítést fizetnek az amerikai gyógyszercégek

2022. február 1. – 23:10

Másolás

Vágólapra másolva

590 millió dolláros kártérítést fizet az amerikai őslakosoknak a Johnson & Johnson és három másik nagy gyógyszerforgalmazó cég, mert agresszív marketingkampányuk miatt nagyon sokan szoktak rá az opiátalapú fájdalomcsillapítókra. Az amerikai opioid-járvány legfőbb áldozatai a szegények – az indiánokat képviselő szervezetekkel most peren kívül állapodtak meg.

Az Egyesült Államokban élő indián csoportok többségét képviselő ernyőszervezet, a Tribal Leadership Committee négy nagy gyógyszercéggel véglegesítette a peren kívüli megállapodását kedden. Ez alapján összesen 590 millió dollárt fizet a négy cég: a Johnson & Johnson gyógyszergyár és három nagy forgalmazó – írja a New York Times.

Az opioid-járvány a kilencvenes években kezdődött Amerikában, miután az illetékes hatóság, az FDA legalizálta és könnyen elérhetővé tette az ópiátalapú fájdalomcsillapítókat, az opioidokat. Az agresszív fájdalomcsillapítók hamarosan általánosan felírt gyógyszerré váltak, amit a cégek agresszív marketingkampánya és a lobbijuk hatására is fellazított szabályozás is lehetővé tett. Már több perben kimondták, hogy a cégek nem figyelmeztettek megfelelően a függőség veszélyére, noha az opioidokra való ráfüggés végzetes következményekkel járhat. Becslések szerint az elmúlt húsz évben legalább félmillió amerikai halt meg az opiátok miatt – a nagyobb részük heroin és más illegális drogok miatt, de nagyjából a harmaduk a legális gyógyszerekre való rászokás következtében.

Az opioid-járvány legerőteljesebben Amerikában is a szegényebb rétegek körében szedi az áldozatait – a rozsdaövezetekké váló régi munkáskörzetekből is, de népességarányosan a legtöbb halálos áldozat az amerikai őslakosok közül került ki. Mostanáig 400-nál is több őslakos szervezet perelte be emiatt a gyógyszergyártókat. A most kötött peren kívüli megállapodás kapcsán a Johnson & Johnson azt hangsúlyozza, hogy a megállapodással nem ismer el elviekben semmilyen felelősséget, vagyis az további kártérítéseket jogilag önmagában nem alapozhat meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!