Interjút adott Kate Bush, aki nem számított arra, hogy a száma miatt megőrül a világ

2022. június 22. – 12:01

frissítve

Interjút adott Kate Bush, aki nem számított arra, hogy a száma miatt megőrül a világ
Kate Bush 1979-ben a londoni koncertjén – Fotó: Pete Still / Redferns / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hat évvel azután, hogy legutóbbi interjúját adta, és 37 évvel azután, hogy megjelent a Stranger Things miatt most a slágerlisták élére ugró Running Up That Hill című dala, Kate Bush telefoninterjút adott a BBC Radio 4 Woman's Hour című műsorában.

Bush az utóbbi évtizedekben kifejezetten kerüli a nyilvánosságot, nagyon ritkán szólal meg, nem használ semmilyen közösségi médiás felületet. Amikor a Running Up That Hill elkezdett kúszni a listákon felfelé, akkor is csak a honlapján közzétett posztokban kommunikált.

Kate Bush a BBC-vel készített interjúban megismételte azt is, amiket a posztokban is írt. Azt gondolta korábban, amikor jóváhagyta a dal használatát, hogy majd biztosan kap egy kis figyelmet, de nem gondolta, hogy ez ilyen szintű lesz, szerinte tisztára

„megőrült a világ.”

A Running Up That Hill azóta a brit kislemezek listáján az első helyre került, és ő lett a legidősebb női előadó, aki megcsípte ezt a pozíciót. A rekordot eddig Cher tartotta, amikor 51 éves korában a lista élére került a Believe című dala 1998-ban.

Bush elmondta a BBC műsorvezetőjének, hogy imádja azt, hogy egy teljesen új közönség elé került a dal. Elmondta azt is, hogy ugyan szereti azt, ha a dalait mindenki saját magának értelmezi, de kifejtette, hogy a Running Up That Hill eredeti ötlete abból indult ki, hogy egy nő egy napra helyet cserél egy férfivel, hogy megnézze, milyen a másik bőrében.

A dal címe eredetileg A Deal With God (Egy egyezség Istennel) volt, de a kiadó túlságosan félt attól, hogy problémás lesz, de Bush számára a dalnak még mindig ez a címe. Elárulta, hogy nem szokta visszahallgatni a régi dalait, maximum akkor, amikor szükség van egy másik változatból belőle.

Bush elmondta, hogy már amúgy is nézte a Stranger Thingset, a barátaik korábban nyaggatták őket, hogy kezdjék el nézni, és aztán egy nagy „binge watch” lett a vége. Amikor megkérdezi a riporter, hogy Bush is azt művelte-e a koronavírus alatt, amit a legtöbb ember, hogy sorban nézte a sorozatokat, az énekesnő azzal válaszolt, hogy

„Ki nem?”

Azt is elárulta, hogy nem szokott táncolni a konyhában, de kertészkedni nagyon szeret.

Szerinte olyan a sorozat, mint a Harry Potter-filmek: az elején megismeri ezeket a kedves gyerekeket, akik felnőnek, majd a sztori is egyre sötétebb lesz, ettől pedig teljesen más lesz a viszony a karakterekkel. Szerinte a sorozatot készítő Duffer fivérek nagyon különleges helyen használták fel ezt a dalt, ami szinte egy talizmán lett Max számára.

Bush elmondta, hogy annyira nem érinti meg a nyolcvanas évek nosztalgiája, nagyszerű idő volt, nagyszerű zenékkel, de szerinte a technológia és az orvostudomány szempontjából ma is nagyszerű időket élünk, bár tudja, hogy van, akinek most biztos nem tűnik annak.

„Vannak pozitív dolgok a világon, de nagyon keresni kell őket”

– mondta Bush, aki azt is bevallotta, hogy nincsen okostelefonja. Cserébe rengeteg időt tölt a laptopján, de amikor kimozdul, akkor csak sms-ben és hívással lehet elérni, akkor nem nézi az emailjeit a „tégla” telefonján.

Az interjú végén megköszönte mindenkinek a lehetőséget, és megint elmondta, hogy ez az egész nagyon izgalmas neki. Új zenéről, vagy esetleg új koncertekről nem esett szó a beszélgetés alatt.

Az interjút élőben lehetett hallgatni, a BBC oldalán itt lesz majd elérhető.

A Running Up That Hillről itt írtunk részletesen.

A Stranger Things negyedik évadának kritikáját itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!