Indulatos közleményben kifogásolja a Gucci család azt, ahogy ábrázolták őket A Gucci-ház című filmben

2021. november 29. – 20:21

Azt már A Gucci-ház című film megjelenése előtt is tudni lehetett, hogy a Gucci család ma élő tagjai nem örülnek Ridley Scott új filmjének, az álláspontjuk pedig úgy tűnik, a premier után sem változott. Olyannyira nem, hogy indulatos közleményt adtak ki, mely szerint bár a film a család igaz történetét akarja bemutatni, a benne szereplő dolgok távol állnak a valóságtól – írja a Variety.

A Gucci család tagjai már jóval a premier előtt hangot adtak nemtetszésüknek a filmmel kapcsolatban, a meggyilkolt Maurizio Gucci másodunokatestvére, Patrizia Gucci korábban arról beszélt, hogy nagyon csalódottak a szereposztás, illetve a szereplők kinézete miatt – főleg a Paolo Guccit játszó Jared Leto és az Aldo Guccit megformáló Al Pacino zavarta őket. Patrizia Gucci, aki maga is írt könyvet a családja történetéről, azt is kifogásolta, hogy Scotték nem keresték meg őket, a filmet pedig Sara Gay Forden azonos című, magyarul A Gucci-ház címen megjelent könyve alapján készítették el, amely álláspontjuk szerint tele van pontatlanságokkal.

A most kiadott közleményben a család azt írta, hogy az előzetesek és az interjúk alapján kialakult félelmeik megalapozottnak bizonyultak, a film ugyanis tényleg olyan narratívát mutat be, ami rossz fényt vet a Gucci családra. Azt újfent kiemelték, hogy nem konzultáltak velük, és nehezményezték, hogy ennek ellenére a film készítői érzéketlen gazemberekként mutatták be Aldo Guccit és a család többi tagját, és teljesen téves képet alakítottak ki róluk a filmben. Mint írták, ezt emberileg is nehezen tudják megemészteni, de azt az örökséget is meggyalázza, amire a márka épül. Ennél is fontosabb problémának tartják, hogy

a Lady Gaga által játszott Patrizia Reggianit, aki börtönben is ült Maurizio Gucci megöletése miatt, a filmben és az interjúkban is egy áldozatként ábrázolják, aki csak megpróbált túlélni egy férfiak által dominált környezetben.

Szerintük ez nem is lehetne messzebb a valóságtól, arról nem is beszélve, hogy mint írták, a Gucci fennállása során végig egy inkluzív cég volt. A közlemény szerint az 1980-as években, amikor a film is játszódik, több vezető pozíciót is nő töltött be a Guccinál. A család szerint az egykori hozzátartozóik emlékét nem lenne szabad megbolygatni egy olyan filmmel, amely valótlanságokat mutat be, és pontatlanul ábrázolja a főszereplőit. Mindez egyébként nem is tűnik indokolatlan panaszkodásnak, a filmről írt kritikánkban mi is kiemeltük, hogy Paolo Guccit félnótásként mutatják be, Patrizia Reggiani pedig indokolatlanul sokat van a képernyőn.

Az indulatos közlemény ellenére a Variety úgy tudja, hogy a Gucci család egyelőre nem indít pert a film miatt. Patrizia Gucci egyébként a premier után is kritizálta a filmet, és azzal vádolta meg Ridley Scottot, hogy csak pénzt akar keresni a család történetével. A rendező erre a BBC Radio 4-nek azt mondta, hogy őt nem érdekli ez az egész, és emlékeztetett arra, hogy a család egy tagját meggyilkolták, egy másik pedig adócsalás miatt került börtönbe, úgyhogy neki senki ne beszéljen arról, hogy csak pénzt akar keresni rajtuk.

Csatlakozz a csoportunkhoz!