Telex Neked #33: Előválasztás ide vagy oda, egyszer mind meghalunk. De meg tudunk ezzel békélni?

2021. október 22. – 05:00

Telex Neked #33: Előválasztás ide vagy oda, egyszer mind meghalunk. De meg tudunk ezzel békélni?
Kollégánk, Körömi Csongor, az aktuális hírlevél szerkesztője

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az október 14. és október 20. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Jó reggelt, magyarok! Körömi Csongor vagyok, a Telex külpolitikai újságírója, akit általában riasztani lehet, ha német ügyekről vagy uniós politikáról van szó. Tanulmányaimat ugyanis a nemzetközi kapcsolatok területén tolom most már mesterfokon, az egyetem és a munka mellett pedig vezetgetek egy diákszervezetet, a Közép-Európa Társaságot. Ha jut időm, akkor még próbálom tartani a barátaimmal is a kapcsolatot, vagy éppen új spanokat szerezni a világ minden pontján – a fenti képen például Strasbourgban, az Európai Parlament előtt mutatom fel a sajtóigazolványomat.

Ide se jutottam volna el, ha két éve nem jelentkezem Magyarország (akkor) legmenőbb szerkesztőségéhez gyakornoknak – és azért valahol melengeti a szívemet, hogy a Telexen belül már egy éve tolhatjuk együtt a munkát. Mondhatni: rakendroll!

De ha már megtekintettük a hét gifjét, ugorjunk is:

1. Hódmezővásárhelyről befutott a tram-train

Márki-Zay Péter megnyerte az előválasztás második fordulóját: ő lesz az ellenzék vezetője miniszterelnök-jelöltként, és várhatóan ő vezeti majd a „hatpárti együttműködés” közös listáját is áprilisban – addigra hátha kitalálnak majd egy szexibb nevet is a formációnak. A hétgyermekes vendégmunkásból lett hódmezővásárhelyi polgármesterről Tóth Gergely írt portrét a Telexre. A miniszterelnök-jelölt arról beszélt győzelmi beszédében, hogy a zsidókat, a fogyatékkal élőket és a fideszeseket is szeretettel fogja magához ölelni. Dull Szabolcs gyűjtötte össze, milyen nehézségekkel nézhet szembe Márki-Zay, akit ugyan meglepetésembernek nevezett a külföldi sajtó, de a kutatásokban már látszott, hogyan tör mozgalma egyre csak felfelé.

2. A rózsa vörös, az ibolya kék, a Gyurcsány-vonaton nincsen fék

Dobrev Klára már vasárnap este elismerte a vereségét, férje viszont nem volt igazán kibékülve az eredménnyel. Gyurcsány Ferencnél pedig már csak a vele úton-útfélen kampányoló Fidesz került nagyobb zavarba az előválasztás eredménye miatt. Mondhatnánk, hogy ahogy egy kisgyerek ragaszkodik minden nap végén a kedvenc esti meséjéhez, úgy ragaszkodik a magyar kormánypárt a „Stop, Gyurcsány!” narratívához. Persze ennek a kitartó sulykolásába is bele lehet zavarodni, ahogyan azt példázza Hollik István esete azzal, hogy „Márki-Zay Péter nem lehet az előválasztás győztese”, vagy Kovács Zoltán furcsa mondatai arról, hogy most akkor 1956-ban, 2006-ban vagy 2021-ben verte-e szét „a Gyurcsány vezette baloldal” az október 23-i demonstrálókat. (Megfejtés a cikkben.)

3. Lassan visszavágtat hozzánk a korona

Újra ezer fölött jár a naponta regisztrált új koronavírusos esetek száma, a kormány viszont egyelőre nem tervez új járványügyi intézkedéseket bevezetni. Igaz, a járványhelyzet közel sem olyan súlyos, mint tőlünk keletre: Romániában két hétre bezárják az iskolákat, azoknak pedig, akik nincsenek beoltva, éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be. Lettországban mindenkire érvényes az éjszakai karantén, Oroszországban pedig országos munkaszünetet vezethetnek be október végén egy hétre a járvány terjedése miatt. Magyarországtól nyugatra egyre több országban a munkavégzést is védettségi igazolványhoz kötik, például Ausztriában vagy Olaszországban is.

4. Mire készül Brüsszel, ha Varsó játszik a tűzzel?

Kivont karddal a szélben harcolnának a lengyelek az Európai Unió legalapvetőbb szabálya ellen, miszerint az uniós jog elsőbbsége megkérdőjelezhetetlen. A magyarok támogatják Lengyelország szabadságharcát Brüsszel ellen, sőt, Varsó és Budapest vállt vállnak vetve harcol a jogállamisági mechanizmus eltörléséért is. Tudják, eszerint ha egy tagállam megsérti a jogállamiság és a demokrácia értékeit, (függetlenül működő bíróságok, médiapluralizmus, fékek és ellensúlyok a törvényhozás rendszerében), az EU felfüggesztheti a források kifizetését.

Az erről szóló rendeletet a lengyel és a magyar kormány megtámadta az Európai Bíróságon, nemrég el is kezdték tárgyalni az ügyet. Az Európai Bizottság (EB) részéről viszont a héten úgy nyilatkoztak: nem biztos, hogy megvárják a Bíróság döntését, és akár napokon vagy heteken belül aktiválhatják a jogállamisági mechanizmust. Az EB alelnöke már tavaly decemberben arról beszélt, hogy a mechanizmust a magyar és a lengyel kormány ellen alkalmaznák, így például blokkolnák a Magyarországnak a hétéves uniós költségvetésből járó 7,2 milliárd eurónyi (átszámítva 2600 milliárd forintnyi) uniós forrás kifizetését.

5. Kedvenc műfajom, a Zacc

Rengeteg kiváló anyag született már a rovatban, amivel képesek vagyunk vicces, megosztó, megható témákat is könnyedén az olvasó elé tálalni. Ha csak az elmúlt hét napot nézzük, Zaccban mondtuk el például, hogy

6. A múlt hét legje: Megszakítjuk előválasztási hírfolyamunkat: Joshi Bharat új szerelme Kelemen Beatrix, Mészáros Lőrinc volt felesége

Ha nem számítjuk az ellenzéki előválasztásról szóló tudósításunkat, ami persze mindent vitt múlt héten, akkor a második legtöbbet kattintott cikkünk Mészáros Lőrinc exfeleségének, Kelemen Beatrixnek és Joshi Barat televíziós műsorvezetőnek a frissen napvilágra került szerelme volt.

7. A hét képe

Fotó: Japán Meteorológiai Ügynökség / JIJI PRESS / AFP
Fotó: Japán Meteorológiai Ügynökség / JIJI PRESS / AFP

Szerdán kitört Japán legnagyobb működő vulkánja, kráteréből 3500 méter magas hamufelhő tört elő. Az Aszo hegy Kumamoto prefektúrában, Japán délnyugati részén, Kjúsú szigetén található. Egyelőre nincsenek értesülések sérültekről vagy jelentősebb károkról. A hatóságok azonban magasabb fokozatú riadót hirdettek, és felszólították az embereket, hogy kerüljék el az 1592 méter magas hegyet. A hét képe nem fotó, hanem a Japán Meteorológiai Ügynökség által közzétett, a Jiji Presshez eljuttatott videófelvétel egyik kockája, ami lehetne akár Thomas Ruff Jpegs sorozatának is az egyik darabja.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, és hogy miért fontos neki, hogy megbékéljünk a halandóságunkkal, akkor itt tudtok feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!