Két újabb budapesti étterem kapott Michelin-csillagot

2021. szeptember 2. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Michelin Guide 2021-es kiadványa, amelybe két újabb budapesti étterem is bekerült. Így már nyolc olyan étteremben étkezhetünk Magyarországon – mind kizárólag a fővárosban –, amely legalább egy Michelin-csillagot kapott. Kettő egyelőre egyetlen helynek, az Onyxnek van.

Az egyik új szereplő az Essência, amelyet egy portugál–magyar házaspár üzemeltet, Tiago és Éva Sabarigo. Tiago dolgozott a Ritz Four Seasons lisszaboni konyháján, a Gordon Ramsay által működtetett Petrusban, de ő volt a séfje a Michelin-csillagos Costes Downotwnnak is. A páros kapcsolatából következően az Essência a portugál és a magyar konyhára épít. Nehezebb időben nem is indulhattak volna, 2020 nyarán nyitottak, úgyhogy hamar alternatív megoldást kellett találniuk, hogy ételeik eljuthassanak a vendégekhez. Innen jött a Séf házhoz megy program, amelynek három szereplője közül az egyik az Essência volt.

Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A másik szereplője a programnak a Salt volt, amely épp az Essenciával egy időben került bele a Michelin Guide idei számába, az ország nyolcadik csillagos éttermeként. A Királyi Pál utcai étterem kifejezetten magyarosnak vallja magát. Salt „koncepciója a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszik. Tóth Szilárd séf ételeiben központi szerepet játszanak a gyógy- és vadnövények, melyek többségét maga gyűjti vidéken, egy részét pedig kistermelők szállítják” – áll az étterem saját ismertetőjében, amelyből kiderül az is, hogy a sonkát és szalonnát a séf családjának szatmári húsüzeme biztosítja.

„Mind a két étterem remek példája a budapesti éttermi élet látványos fejlődésének – Nem csak fantasztikus ételeket kínálnak és csinálnak megkülönböztethető dolgokat, de ezt úgy teszik, hogy közben egy megbecsüléssel tekintenek a magyar konyha hagyományaira” – idézte a Michelin Guide a kiadvány nemzetközi részlegéért felelős igazgatót, Gwendal Poullennecet.

Frissítés

A cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy az Onyx étteremnek két csillaga is van, de ez már nincs így, mivel teljeskörű átépítés miatt hosszabb ideje zárva tartanak, elvesztették a Michelin-csillagokat. Bár az idei kalauzban először még tévedésből benne voltak, a frissített listából kikerültek.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!