Szemérmetlen apácákkal tér vissza az Elemi ösztön rendezője

2021. május 06. – 09:41

Szemérmetlen apácákkal tér vissza az Elemi ösztön rendezője
Virginie Efira a Benedetta című filmben – Kép: outnow.ch

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett az első előzetes a holland Paul Verhoeven rendező (Total Recall, Robotzsaru, Elemi ösztön) legújabb filmjéhez, az évek óta különböző okokból tologatott Benedetta című apácás erotikus thrillerhez, ami a tervek szerint idén a cannes-i filmfesztiválon be is fognak mutatni.

A film Judith C. Brown történész Szemérmetlen cselekedetek – Egy leszbikus apáca élete a reneszánsz Itáliában című könyve alapján készült, ez a könyv azokat a dokumentumokat gyűjti össze, amik szerepeltek a vellanói Benedetta Carlini nővér elleni perben. Carlini azt állította magáról, hogy képes a csodákra, és hát az egyház nem mindig nézi jó szemmel az ilyesmit. Így néz ki az előzetes:

Az előzetes is tele van szemérmetlen cselekedetekkel, állítólag annyira, hogy Verhoeven egyik állandó alkotótársa, Gerard Soeteman elhatárolódott a rendezőtől, amiért kihagyta az alapanyagból a politikai vetületet, és inkább a szexre koncentrált. Muszáj itt még egyszer hozzátenni, hogy az Elemi ösztön készítőjéről van szó.

A film elég régóta csúszik, először az idén már 82 éves Paul Verhoeven csípőműtéte miatt csúsztak az utómunkálatok, majd a koronavírus-járvány miatt le kellett fújni a tavalyi Cannes-t, ahova ezt a filmet várták. Verhoeven előző filmje az Isabelle Huppert főszereplésével készült Elle volt, 2016-ban.

Ez a második film, amit az idén júliusra tervezett cannes-i filmfesztiválra bejelentettek, az első az Adam Driver és Marion Cotillard főszereplésével készült Annette, amiről itt írtunk. Magyar premierről egyelőre nem tudni.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass