Fél Amerika egy szervezett bűnözésért elítélt rapper szabadon engedését ünnepli

2021. február 26. – 23:08

Fél Amerika egy szervezett bűnözésért elítélt rapper szabadon engedését ünnepli
Bobby Shmurda 2014-ben egy díjátadón – Fotó: Brad Barket / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Bobby Shmurda mindössze 20 évesen robbant be a rapzene világába a Hot Nigga című számával, amit ma már közel egymilliárdszor hallgattak meg Youtube-on és Spotifyon
  • Azonban hiába kapott hamar lemezszerződést, szervezett bűnözésben való részvétel miatt hét év fegyházra ítélték
  • A börtönévek alatt a fiatal rapperből mém lett, a kiszabadításáról szóló mozgalom pedig iróniából átfordult teljesen komolyba
  • Shmurdát nemrég engedték ki a börtönből, miután letöltötte a büntetését.
  • Az amerikai hiphop meghatározó figurái egymást überelve igyekeztek Shmurda kedvében járni. Volt olyan, aki magánrepülővel várta a frissen szabadult rappert, de még egy kanadai politikus is szimpátiáját fejezte ki vele kapcsolatban
  • Az évek alatt aztán az is felmerült, hogy Shmurda valójában nem egy veszélyes bandavezér, hanem a New York-i rendőrség utazott rá és barátaira évek óta
  • Azt viszont ő sem tudja tagadni, hogy a szűkebb baráti társaságához köztéri lövöldözések, drogkereskedés és gyilkosság is kötődik, amelyek megjelennek Bobby Shmurda dalszövegeiben is.

Ha valakinek semmit nem mond Bobby Shmurda neve, akkor gyorsan legyünk túl a kötelező körön: ez itt lent a Hot Nigga című szám, amivel az addig totál ismeretlen brooklyni rapper, Bobby Shmurda nemcsak feltette magát a térképre, hanem egyenesen kultikus figurává nőtte ki magát a kortárs hiphopban. A videó hét év alatt közel 700 millió lejátszást generált csak a Youtube-on és 300 milliót Spotifyon.

Shmurda (polgári nevén Ackquille Jean Pollard) mindössze húszéves volt, amikor a Hot Nigga című szám berobbant. Nem is kellett sok, hogy szerződést kapjon a Sony alá tartozó Epic Recordstől, és ahogy az lenni szokott, egy darab virális sláger elég volt ahhoz, hogy Shmurdát a következő nagy rapsztárnak kiáltsák ki. Azonban a rapkarrierje pont annyi ideig tartott, mint egy népszerű mém az interneten.

Nyáron befutott, ősszel kihozta az első nagylemezét, decemberben pedig már rács mögé került.

A hiphop és a bűnözés a kezdetek óta sokszor van hatással egymásra, Shmurda viszont nem olyan, mint a ma már multimilliárdos rapsztárok, akik negyven felett bevallják, hogy a húszas éveikben füvet árultak valamelyik egyetem campusán.

Miközben Shmurda az internetkultúra kedvelt sztárja lett (erről egy kicsit később), 2016 második felében egyre több sötét részlet derült ki az életéből. Papíron a GS9 nevű rapcsapatnak tagja, ahol társa a szintén az Epic Recordsszel leszerződött Rowdy Rebel.

Azért csak papíron rapcsapat, mert már egy 2014-es rendőrségi jegyzőkönyvből is kiderült, hogy a GS9 valójában egy bűnszervezet, amely többek között drogkereskedelemmel foglalkozik, és Amerika egyik legismertebb bűnbandájának, a Cripsnek az egyik alegysége. Egy 2014 decemberi rendőrségi jegyzőkönyv szerint

a GS9 tagjainak köze volt más rivális bandákkal való erőszakos összecsapásokhoz, lövöldözésekhez és egy ember meggyilkolásához is. Ezen kívül a GS9 tagjai többször közterületen lövöldöztek New Yorkban és Miamiban, ezzel ártatlan emberek életét veszélyeztetve, és a banda legalább 12 tagja érintett drogkereskedelemben is.

Számos ismert rapper volt fiatalon tagja valamilyen bűnszervezetnek (a Crips mellett a Bloods szokott lenni a másik), szóval az egyáltalán nem akkora újdonság, hogy Bobby Shmurda is ezt a sort gyarapította.

A GS9 Brooklyn Flatbush városzrészének keleti részén volt aktív, 2013 eleje és 2014 vége között számos bűncselekményt elkövettek, hogy megerősítsék a banda dominanciáját a környékén más olyan bűnbandákkal szemben, mint a BMW (Brooklyn's Most Wanted) vagy a Folk Nation.

A rendőrségnek még bizonyítékot is sikerült arra találni, hogy a GS9 tagjai több gyilkosságot és erőszakos támadást előre is elterveztek az említett csoportok ellen. Arra is volt bizonyíték, hogy a bandatagok szervezetten árultak kábítószert.

Nem pusztán bandatag

2013 januárjában a BMW és a GS9 lövöldözni kezdett a Kings County-i legfelsőbb bíróság épülete előtt. Egy hónappal később a GS9 egyik tagja belépett egy BMW által uralt kisboltba, ahol azonnal tüzet nyitott több rivális gengszterre, a lövöldözésben egyikük életét vesztette. Ezen kívül több alkalommal is night clubokban vagy azok előtt történtek lövöldözések, 2014 nyarán például a BMW egyik tagját próbálták lelőni az utcán, de a támadásban megsérült a nyakán egy járókelő is. Egy másik alkalommal az úttesten kezdtek el lövöldözni, amikor meglátták a rivális Folk Nation egyik autóját. Ebben az ügyben érintett volt Rowdy Rebel is, aki éppen a Barclays Centerbe tartott a saját fellépésére. De Shmurda sem maradt ki a balhékból, 2014 nyarán belelőtt egy fodrászat ablakába, annyira összekapott egy vitában a saját testvérével, aki szintén a GS9 tagja.

Bobby Shmurda és Offset 2014-ben egy brooklyni koncert előtt.Fotó: BRAD BARKET / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Bobby Shmurda és Offset 2014-ben egy brooklyni koncert előtt.Fotó: BRAD BARKET / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A részletes rendőrségi beszámolóból aztán kiderült, hogy

Bobby Shmurda nem csak egyike volt a GS9 bűnbandának, hanem a konkrét vezetője.

Mémek és a bűnözés találkozása

Ilyen háttérrel vakmerő dolognak tűnt, hogy Shmurda kihozta a Hot Nigga című szám klipjét, amelyben a GS9 tagjai is felbukkannak, a dalszövegben pedig több olyan pont is van, ahol a rapper még büszkélkedik is azzal, hogyan lövi le az embereket ő vagy más társai (név szerint megemlítve), és hogyan árult cracket az utcán már ötödikes korában. A név szerint megemlített tagok között több olyan is van, akiket külön kiemelnek a korábban hivatkozott rendőrségi jegyzőkönyvben is, mint akik gyilkosságokat terveltek ki, droggal kereskedtek és közterületeken lövöldöztek. Az egyik sorban Shmurda elmondja, hogy

az egyik társa megölt valakit egy héttel ezelőtt (Mitch caught a body about a week ago, week ago).

A szám népszerűségében több tényező is közrejátszott, és csak az egyik ilyen az, hogy az alap, amire Shmurda rappel, az valójában egy 2012-es Lloyd Banks-dalhoz készült. Ekkoriban nagyon ment a chicagói drill az Egyesült Államokban, a teljes szaksajtó azzal volt elfoglalva, hogy Amerika egyik legveszélyesebb városából elindult a hiphopnak egy új alfaja, amelyben a szövegek minden eddiginél erőszakosabbak, durvábbak, és gyakorlatilag átvették az üzengetés szerepét különböző bűnbandák között.

Fotó: BRYAN BEDDER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Fotó: BRYAN BEDDER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Ebben a vonalba illeszkedett bele tökéletesen Bobby Shmurda, de ettől még nem lett volna a Hot Nigga majdnem egymilliárdos siker a Youtube-on. Ahogy az a TikTok-korszakban már jellemző, úgy a 2010-es évek közepén is a közösségi média és a mémek kellettek ahhoz, hogy igazán halhatatlanná váljon a szám.

Mém lett a klipben a saját New York Knicks-sapkáját eldobó Shmurdából, mém lett a dalszöveg egyes részeiből és mém lett az úgynevezett „Nem vicc, annak ellenére, hogy maga Shmurda beismert mindent a bíróságon (még azt is, hogy a dalszövegeiben szereplő bűnrészletek valódi eseményeken alapulnak), amiért több év börtönre ítélték a hírhedt Rikers-szigeten található fegyházban. A letartóztatása után pár nappal el is indult a #FreeBobbyShmurda elnevezésű mozgalom, ami inkább csak egy ironikus vicc volt a netezők részéről, hiszen mindenki tudta, hogy igazából egy olyan ember szabadlábra helyezéséért kampányolnak, aki a saját bevallása szerint is egy erőszakos bűnöző.

Csakhogy a Shmurda iránti ironikus rajongás kitört a saját kontextusából. Egy fellépésen Jay-Z a saját sorát cserélte le egy dalban Shmurda egyik szállóigévé vált szövegrészére, majd ugyanezen a fellépésen később Beyoncé elkezdte utánozni a már említett shmoney dance-t. Nem sokkal később Drake a Hot Niggára vonult be megnyitni egy díjátadót, de még Brandon Gibson, a Miami Dolphins akkori elkapója is a védjeggyé váló tánccal ünnepelte az egyik touchdownját. A shmoney dance aztán megjelent Justin Bieber vagy Taylor Swift koncertjein is. Később Shmurda élőben is előadta a számot Jimmy Kimmel és Jimmy Fallon műsorában is.

És itt jutottunk el ahhoz a ponthoz, hogy az irónia átfordult kontextus nélküli rajongásba.

Ezt persze csak akkor lehet egyértelműen feltétel nélküli rajongásként jellemezni, ha eltekintünk Bobby Shmurda zenei tevékenységének hatásáról, ami sokkal nagyobb egy darab virális slágernél. Itt érkezünk meg a Brooklyn drill műfaj gyökereihez.

Fotó: Bobby Shmurda / Youtube
Fotó: Bobby Shmurda / Youtube

Végleg nyomot hagyott a rapzenében

Miközben Shmurda zenéjéről egy laikus könnyen azt mondhatja, hogy semmivel sem több, mint bármilyen hiphop, valójában ő és bűntársa, Rowdy Rebel voltak az úttörői az úgynevezett Brooklyn drillnek, ami évek óta az egyik legizgalmasabb alzsánere a hiphopnak, és az elmúlt egy-két évben kezdett el igazán betörni a mainstreambe. Leginkább Pop Smoke-nak köszönhetően, aki már nem érhette meg, hogy a műfaj királyává válik, hiszen mindössze 20 évesen agyonlőtték a saját otthonában, pedig idén már Grammyre is jelölték.

A drill ugyebár Chicagóból eredeztethető, de onnan átkerült Nagy-Britanniába, ahol átvette az ottani grime és más kifejezetten brit elektronikus zenei műfajok egyes elemeit, hogy aztán ez az új irány visszajusson New Yorkba, és a keleti parti rapkultúrával megkeverve ismét kapjon egy saját hangzást és besorolást a műfaj.

A rapszakértők szerint egyértelműen Bobby Shmurda és Rowdy Rebel voltak azok, akik először felhívták a mainstream figyelmét a Brooklyn drillre, ezzel pedig beírták a nevüket a hiphop történelemkönyvébe.

A szabadlábra helyezését követelők között megjelentek azok is, akik kizárólag azért szerették volna a rapper szabadulását, mert műfajilag olyat hozott a hiphopon belül, ami kifejezetten újszerűnek hatott az évek óta telített popzenei piacon. Hogy mi a különbség drill és drill zene között, és hogyan különülnek el ezek más rapzenei műfajoktól, azt ebben a videóban elég szépen levezetik.

Shmurda (akinek már a neve is egy szójáték a murder, vagyis gyilkolni szóval) nagyon rövid idő alatt sztárrá vált a hiphopon belül, és hiába lett a #FreeBobbyShmurda mozgalom már sokkal nagyobb, mint egy ironikus hashtag, a New York-i hatóságok érthető okokból nem engedtek a közvélemény nyomásának, és letöltették a rapperrel a rá kiszabott hét év börtönbüntetést.

Fél Amerika egy bűnöző miatt tapsol

Miközben a Brooklyn drill a legfelkapottabb zenei műfajjá vált, a kortárs hiphop meghatározó alakjai nem engedték, hogy az emberek elfeledkezzenek a rapperről. A szintén a Crips bűnszervezethez tartozó, majd annak tagjaira később a bíróságon valló Tekashi Sixnine például úgy készített közös számot Shmurdával, hogy a rapper a börtöntelefonon keresztül mondott fel pár sort, és ez jól hallható a közreműködés hangminőségén is a Stoopid című számban, ami egyébként egészen a Billboard 25. helyéig jutott.

Arra viszont valószínűleg csak kevesen számítottak, hogy Bobby Shmurda szabadon engedése már nem csak a rapszíntérnek lesz ünnepnap.

Shmurdát február 24-én engedték ki a börtönből, miután letelt a hét év büntetése, amelyből kettőt már letöltött előzetesben. Ügyvédje korábban arról beszélt, hogy komoly esélyt lát arra, hogy a rapper korábban szabadulhat jó magaviselet miatt, de ez végül nagyon nem jött össze. Mint kiderült, Shmurda részt vett több verekedésben a börtönben, illetve egy bandaháborúban a Crips és a Bloods tagjai miatt, illetve később áthelyezték szigorított fegyházba, amiért a barátnőjén keresztül megpróbált becsempészni a cellájába egy bökőt, és többször találtak nála drogot is a büntetése alatt.

A szabadlábra helyezésének közeledtével ezekről a részletekről mintha elfeledkezett volna mindenki, sőt. 50 Cent lelkesen üdvözölte a rapper hazatérését, a nőverő Chris Brown egyenesen New York királyának nevezte őt, de pozitívan fogadta a hírt Snoop Dogg. A baromi népszerű Migos raptrió egyik tagja, Quavo, pedig odáig ment, hogy személyesen ment el a börtönhöz felvenni Shmurdát, hogy aztán a magánrepülőjével szállítsa haza a rappert, ahol tartottak neki egy bulit, Quavo pedig még egy köteg pénzt is ajándékozott neki. De talán a legfurcsább, hogy még a 79 éves Norm Kelly kanadai politikus is üdvözölte Shmurda kiengedését a börtönből (bár Kelly évek óta azzal szerepelt a médiában, hogy kora ellenére meglepően képben van a kortárs hiphoppal).

DJ Akademiks még egy fotót is posztolt, amelyen az látható, hogy a New York Knicks NBA-csapat stadionjánál látható kivetítőn a csapat sapkáját hordó Shmurda szabadon engedését üdvözlik, bár egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta senki, hogy a kép eredeti vagy manipulált:

Shmurda többek között azzal érte el ezt a megbecsülést, hogy betartotta a betyárbecsületet. Utólag azt nyilatkozta, hogy kényszerítették, hogy elismerje a bűnösségét, emellett pedig nem volt hajlandó társára, Rowdy Rebelre vallani a bíróságon. Pedig ha vallott volna – mint a már említett Tekashi Sixnine –, akkor kevesebb lett volna a büntetése, cserébe társát és barátját, Rowdy Rebelt jóval hosszabb időre zárják el. Quavo nem véletlenül kommentálta úgy az ügyet, hogy „Did Six, Didn't Snitch”, vagyis hat évet ült és nem köpött.

Shmurdát kisebb tömeg várta a magánrepülőnél, köztük az Epic Records vezérigazgatója, aki több arany- és platinalemezzel várta a rappert, ugyanis azt már csak a rácsok mögött érhette meg, hogy a Hot Nigga számmal egy rakás slágerlista élére ugrott hetekre.

Az NPR korábban egy részletes oknyomozó anyagban mutatott arra rá, hogy ugyan a GS9 és Shmurda valóban több bűncselekményhez is köthető, de közben a New York-i rendőrség tudatosan és diszkriminatív módon utazik a színesbőrű csoportosulásokra, és szándékosan igyekeznek a legkisebb bűnbandák ellen is szervezett bűnözéssel kapcsolatos vádpontokat kreálni, hogy a gyanúsítottak sokkal súlyosabb büntetést kaphassanak. Valószínűleg ezért sem véletlen, hogy Shmurda a saját bevallása szerint csak pár ügyet megy vissza elintézni New Yorkba, aztán más városba költözik.

A GQ még a börtön idején készített interjút a rapperrel és környezetével, amelyből kiderül, hogy nagy valószínűség szerint régóta figyelték a helyi rendőrök, és hiába próbálták többen átköltöztetni Miamiba, ő erre nem volt hajlandó. East Flatbush-ban nagyon sokan azt gondolják, hogy a rendőrség direkt azért szállt rá Shmurdára, és igyekeztek szervezett bűnözéssel kapcsolatos vádakkal súlyosbítani az ellene készülő bírósági ügyet, mert elkezdte szúrni a helyi hatóságok szemét, hogy egy olyan dal vált világslágerré, amelyben egy kétes hírű helyi figura nyíltan rendőrellenes szövegeket nyom, és bűnözésről és gyilkosságokról dicsekszik. Egy esetben például állítása szerint úgy törtek rá a rendőrök és indítottak ellene tiltott fegyverviselés miatt eljárást, hogy állította, a fegyver kizárólag egy kellék egy videókliphez, de ezt nem vették figyelembe.

Egy olyan lehallgatott telefonbeszélgetés miatt indítottak ellene vádat szervezett bűnözés miatt, amelyben éppen arról beszélt a Rikersben ülő barátjának, hogy elege van a gengszterkedésből, minél távolabb akarja magát tartani az egésztől, és csak a zenére fókuszálni. A cikkben arról is szó esik, hogy nem feltétlenül jó, hogy összemosták a GS9-t és G. Stone Crips nevű bűnszervezetet, hiszen gyakorlatilag mindenki a G. Stone Crips köreihez tartozik, aki East Flatbush-ban nőtt fel, de a GS9 nem feltétlenül bűnszervezet attól, hogy a G. Stone Cripsből nőtte ki magát. Erre rímel annak a 19 éves férfi anyjának a vallomása is, akit a GS9 egyik tagja ölt meg a BMW bűnbandához tartozó kisboltban. A nő a tárgyaláson elmondta, hogy a fia sosem volt tagja a bűnszervezetnek, de több barátja viszont igen, ami nem jelenti azt, hogy ettől a fia is bűnöző volt. A GQ-nek megszólaló ügyész szerint egy nemrég elindult trend, hogy a hatóságok mindenre igyekeznek ráhúzni azt, hogy szervezett bűnözés, így a GS9-hoz hasonló társaságok esetében mindenkinek felelősséget kell vállalni mindenkiért, vagyis ha egyikük droggal kereskedik, azért mindenkit felelősségre fognak vonni.

Bobby Shmurda frissen a szabadulása után Quavo magángépénFotó: TMZ
Bobby Shmurda frissen a szabadulása után Quavo magángépénFotó: TMZ

Az egyelőre kérdéses, hogyan alakul Bobby Shmurda karrierje. Nyilván a következő hónapokban minden rapper igyekszik csippenteni egy kicsit a körülötte kialakult hype-ből, legyen szó közreműködésről vagy bármiről. Annak is ki kell derülnie, hogy tényleg akkora zenei zseni, vagy csak egyszer sikerült nagyon telibe találnia a közhangulatot. A Brooklyn drill ma a legmenőbb alműfaja a hiphopnak, és ennek az úttörőjeként Bobby Shmurda nem adhat ki bármit a kezei közül. Közben arra is figyelnie kell, hogy valószínűleg még évekig meg fogja figyelni a rendőrség.

Mindenesetre van egy sokatmondó részlet Shmurda történetéből, ami jól leírja, hogyan vált ez a teljesen ismeretlen utcagyerek a kortárs hiphop fenegyerekévé:

Shmurda és társai éppen abban a Quad Studiosban vették fel a számokat az új albumához, amikor rajtuk ütöttek és begyűjtöttek mindenkit a rendőrök, ahol három fegyveres megtámadta és többször meglőtte Tupac Shakurt 1994-ben.

Ahogy Shakur túlélte azt a lövöldözést, úgy Shmurda is túlélte a börtönben töltött időszakát. 2Pac-et aztán két évvel később agyonlőtték Nevadában.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!