Feltámadt a Drága örökösök, és ugyanott folytatódik, ahol abbahagyták

2021. január 3. – 23:56

frissítve

Feltámadt a Drága örökösök, és ugyanott folytatódik, ahol abbahagyták
Fotó: RTL Sajtóklub

Másolás

Vágólapra másolva

Családi történet, egy faluban, a lóvé körül, egy éven át. Csak pár napja ért véget a Drága örökösök, de vasárnap este feltámadt, hogy Molnár Piroskával az élen eljátsszák ugyanazt, amit eddig. Megnéztük az első részt az RTL Klub új napi sorozatából, a Keresztanyuból.

Gyerekként csak ismétlésekből láttam a Szomszédokat, de valahogy úgy meg tudott fogni a hangulata, hogy a mai napig bánom, hogy már nem ismétli a köztévé egy csatornája sem. Bár Horváth Ádám teleregénye 1999-ben véget ért, pár évvel később lett egy kvázi-folytatása is, az Életképekről viszont csak az ugrik be, hogy hasonló gárdával, hasonló módon, kicsit más helyszínről, de ugyanazt a szerepet akarta betölteni a sorozat, csak senki nem emlékszik rá.

Ez jutott eszembe elsőre az RTL új napi sorozatáról, a Keresztanyuról is, amiről a készítők is úgy beszéltek, mint a december végén befejezett Drága örökösök újraéléséről:

„Szerettük volna megőrizni mindazt, amit a Drága örökösökben megszerettek a nézők, de mindamellett egy másik lépcsőfokra lépni, egy másik típusú műfajt bemutatni”

– mondta a Fókuszban a két sorozat showrunnere, Hámori Barbara. Díszletként felújították az Örökösök patyomkin-faluját, aminek a közepére felhúztak egy templomot is, a színészek közül pedig a taxisofőr Tibi helyett most a falu rendőrét játssza Lengyel Ferenc, Németh Kristóf meg szállodatulajdonos polgármester helyett a polgármesteri posztra pályázó fogadós lett.

Sőt, gyorsan vázolva a történet is szinte ugyanaz:

egy határmenti falu életéről szól, ahol egy éven keresztül harcolnak majd a családok az idős rokon örökségéért, amihez persze lesz egy-két szava a hatóságoknak és a határon túli szereplőknek is.

Fotó: RTL Sajtóklub
Fotó: RTL Sajtóklub

Az ukrán-magyar határ mentén fekvő Makkosszállást persze nem a polgármester, hanem Róza mama (Molnár Piroska), a helyi csempészmaffia vezetője irányítja, aki a családdal és a „munkatársakkal” együtt ünnepli az első részben a 69. születésnapját. Ebből az alkalomból jelenti be a „keresztanyu”, hogy egy év múlva átadja a bizniszt annak, aki a legérdemesebb rá – azaz aki jövőre megnyeri a polgármester-választást a faluban. Hiszen ugye csak az tudja megvédeni a bizniszt, akinek hatalma van.

Az utódlásért három családfő verseng: Lajos (Mihályfi Balázs), az ukrán akcentusos Oleg (Magyar Attila), és az ízléstelen palotában élő Jóska (Németh Kristóf). A családi asztalnál jelen van még a falu papja (Farkas Dénes), és az egyszeri néző számára érthetetlen módon Ganxsta Zolee is – ő a csempészmaffia oszlopos tagja, a „Babos” fedőnevű Nagy Feróval együtt.

„Ahogy azt alkalmazott részecskefizika-professzorom mondaná, ahol nincs fény, ott kurvasötét van.”

Persze van rendőrség is a faluban, akik próbálják lebuktatni a maffiát, de a vécében pepit ragasztó Tomasevics Tivadar (Lengyel Ferenc) és a határ alatt fekvő csempészalagútban laposkúszásban masírozó csapata annyira nevetséges, hogy a budapesti központ is külön embert küld a helyszínre. Nem mást, mint egy hajnalban kurvázó playboy-nyomozót, Márkot (Kékesi Gábor), aki a falu felé menet össze is fut a benzinkúton Róza mama legkedvesebb unokájával, Petrával (Dobos Evelin):

– Na és? Mi leszel, ha nagy leszel?
- Csempész.

Gyönyörű barátság kezdete lehetett ez az autóút Makkosszállás felé, a két fiatal pedig várhatóan össze is kavar majd néhány hét múlva a sorozatban, a családnak viszont lehet, hogy nagyobb gondja is akad. A csempészalagútban ugyanis Lajos elhagyta a telefonját, amit a rendőrség talált meg – emiatt pedig a következő részben kihallgatják Róza mamát is.

„Jön egy fővárosi rendőr. Tudod, milyen egy fővárosi rendőr? Fővárosi.”

Néhol persze kicsit erőltetett a történet, kicsit olcsó a humor, de aki eddig naponta követte az Örökösökben a Szappanos család életét, az valószínűleg ezután is az RTL-nél ragad este 8 után – mert szinte ugyanazt vetíti a csatorna, mint eddig. Persze bónuszként feltűnik még Gálvölgyi János rendőrfőnökként, és majd a későbbi részekben Szacsvay László is, mint leköszönő polgármester, de a sorozat nagyjából az Örökösök (és a bugyuta rendőr archetípusára építő Jófiúk) megidézéséről szól.

Valószínűleg nem hiába tartott ki a csatorna a csapat mellett, hiszen a Drága örökösök mindig nyerte a sávját, ráadásul az előző sorozat gyártócége, a ContentLab&Factory gyártja a TV2 új napi sorozatát, a Doktor Balatont is. Igen, az is egy családi történet, ami egy faluban játszódik, a lóvé körül. Sőt, ha belegondolunk, a falut leszámítva ez a toposz volt a Barátok közt alapja is, amit idén nyáron zárnak majd le az alkotók a tavalyi kasza után. Akkor a készítők a sorozat bukását azzal indokolták, hogy „olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól”, a családi élet kavarásaitól. Ezeket a családi kavarásokat most majd a Keresztanyu mutatja be, még ha nem is lesz annyira emlékezetes, mint Berényiék élete, vagy olyannyira a magyar kultúrtörténet része, mint a Szomszédok legszebb jelenetei.

Keresztanyu – minden hétköznap 20:10, RTL Klub

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!