A Star Wars egyik régi rejtélyét oldhatja meg a Mandalorian

2020. november 2. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Október 30-án a sorozat eddigi egyik talán legjobb részével visszatért a Mandalorian a második évadával. Témájából adódóan az egész sorozat százezer szálon kötődik a Star Wars-filmek történetéhez és mitológiájához, így nem meglepő, hogy a sorozat két fő atyaúristene, Jon Favreau és Dave Filoni rogyásig pakolja a The Mandalorian részeit rejtett és kevésbé rejtett utalásokkal. Ezeket vesszük végig.

A második évad részei után – a megnézésre időt hagyva – összeszedjük a nem hardcore rajongóknak talán nem annyira egyértelmű, de a történet szempontjából feltehetőleg fontos utalásokat. Aki még nem látta a vonatkozó részt (2. évad/1. rész), vagy nem szeretné elspoilerezni magának az évadnyitót, annak itt a nagyjából spoilermentes kritikánk, a folytatásban pedig nézzük, hogy mi is volt izgalmas a The Marshal című részben.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

Kezdjük gyorsan a két legegyértelműbbel:

igen, az ott Boba Fett mandalori páncélja, és igen, a rész végén bizony maga a bujdokolást választó, önmagát posztapokaliptikus Berényi Miklósnak álcázó Boba Fett.

A Star Wars-univerzumban minimális képernyőidő és értelmes cselekvés nélkül is kultikussá váló fejvadászt akkor láttuk utoljára, amikor A Jedi visszatérben beleesik a Sarlacc szájába. A jelek szerint egyrészt megmenekült, másrészt vagy a mindennapos fejvadászat jelentette mókuskereket hátrahagyva új életet kezdett, vagy csak az incidens óta eltelt 5 évben nem volt alkalma visszaszerezni a páncélt Cobb Vanthtől.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

Boba Fettet, akinek apjáról, Jango Fettről klónozták az egész klónhadsereget, az a Temuera Morrison játssza, aki a Star Wars II. rész – A klónok támadásában Jango Fettet játszotta, és akinek az arca ismerős lehet minden klónról az animációs sorozatokból is. Ezért előfordulhat, hogy esetleg egy bujdosást választó klónt látunk, de erre kisebb az esély. Inkább az a valószínű, maga Fett volt az, aki az első évad ötödik részének legvégén rábukkant a fejvadász Fennec Shandre.

Az, hogy az első rész legvégén villantották fel Bobba Fettet, egyébként tökéletes tükörképe annak, ahogy az első évad első részének legvégén találkoztunk először nem Baby Yodával.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

Hogy Fett pontosan hogyan menekült meg a Sarlacctól, bujkál-e, és ha igen, miért, a Star Wars egyik legtöbbet találgatott, eddig el nem árult eseményéről ránthatja le a leplet, ha a készítők kifejtik a második évad további részeiben.

A krayt sárkány

A westernbe oltott epizód fő tematikája, hogy a térképen sem szereplő Mos Pelgo lakói összefognak a Tusken fosztogatókkal (buckalakókkal) a hatalmas krayt sárkány elpusztítására. A rettenetes méretű állat nem új a Star Wars-lore-ban, korábban láthattuk már egy elhullott példány csontvázát, ahogy C-3PO bandukol mellette a sivatagban, és az üvöltése is ismerős lehet, Obi-Wan ugyanis ezt imitálva űzte el a Tuskeneket Luke mellől az első filmben. A krayt sárkány elpusztítása tiszteletadás a Cápa című film előtt, a leejtett robbanó tartálytól kezdve a felrobbantott lényig.

Maga küldetés is ismerős lehet, hiszen a Star Wars: Knights of the Old Republic számítógépes játékban ugyanígy a barlangból kicsalva kell felrobbantani az elásott robbanószer fölé kúszó sárkányt. A lény egyébként rendkívül értékes gyöngyöt termel, ezt a részben láthatjuk is, és egy korábbi filmben is utalnak rájuk, hiszen Han Solo egy krayt sárkány-gyönggyel vásárolta be magát abba a Sabacc-játszmába, amivel elnyerte a Millennium Falcont Lando Calrissiantől.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

R5-D4

Peli Motto szervizhangárjában találkozunk újra az astromech droiddal, amit Luke Skywalker eredetileg R2-D2 helyett választott és vett meg a jawáktól még az eredeti trilógia első részében. Aztán kiderült, hogy motorikus hibája van a droidnak, és végül R2-D2-ra esett a későbbi jedi választása. Egyes, kissé vad elméletek szerint R5 pontosan tisztában volt mindennel, és szabotálta önmagát, hogy így ne ő, hanem R2 kerülhessen Luke-hoz, de ne feltételezzük, hogy ilyen mélységig ki volt gondolva eleinte a Csillagok háborúja kerettörténete, ha már simán engedték csókolózni a később testvérnek kikiáltott Luke-ot és Leiát.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

Anakin Skywalker (?) versenyfogata

A marshal Cobb Vanth által használt speeder bike eléggé hasonlít az Anakin Skywalker (későbbi nevén Darth Vader) által használt versenyfogat egyik motorjára, de az a verseny, amiben a kis Anakin indult, vagy 35 évvel korábban történt, plusz ezen van extra piros festés is, ami Anakinén nem volt, úgyhogy csak valószínűsíteni lehet, hogy köze van a kettőnek egymáshoz.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus

A nagy Deadwood-összeborulás

A Marshalt játszó Timothy Olyphant mellett egy másik szereplő is nagy visszatérője a western műfajnak: a Mos Pelgó-i kocsma őslakos űrindián csaposát alakító W. Earl Brown, aki Olyphanthoz hasonlóan szerepelt a Deadwood című kultikus westernsorozatban, ráadásul ott hasonló feladatot látott el, Al Swearengen szalonjában volt kocsmáros.

Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Fotó: Lucasfilm / Disney Plus
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!