Ha valamikor, idén még fontosabb az ünnepi megújulás (x)

2020. december 05. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Év végére minden összejön: a legjobban várt ünnepek, munkaszüneti napok, meghitt együttlét acsaláddal, ajándékok és finom ételek, igaz, előtte még ott a rohanás, az ideges kapkodás, a sürgetőhatáridők és a bosszantó dugók az utakon. Hogyan osszuk be az erőnket és időnket, hogy végül ne ateljes idegösszeomlás szélére sodródva jussunk el az ünnepekig, hanem olyan meghitt legyen akarácsony, amilyennek mindig is szerettük volna? A legjobb, ha ennek érdekében a készülődéstelsősorban magunkkal és az egészségünkkel kezdjük, a magunk és a környezetünk érdekébenbevezetett pozitív szokásainkat pedig a jövőre nézve is észben tartjuk.

Az ünnepet a készülődés, a várakozás izgalma teszi igazán meghitté. Nem a készen kapott, vagyont érő ajándékok, hanem az együtt készített karácsonyi ebéd emléke marad meg, amikor töltött káposzta és halászlé illata tölti be a lakást, a konyhában pedig minden ragad a mákos bejglitől. Az utolsó napokban, az ünnepi készülődés és ajándékcsomagolás mellett talán kicsit több időnk jut odafigyelni a szeretteinkre, a barátokra és magunkra is.

Decemberre általában már mindenki átgondolja, min és hogyan kellene változtatnia, mit rontott el az évben, és mit csinálhatna másként a következőben. Éppen ezért ne féljünk idén se megállni egy pillanatra, egy kis időt magunkra szánni, felmérni a lehetőségeinket, és sorra venni minden, az év során hozzánk nőtt szokást, régóta őrzött érzést, vagy bent rekedt gondolatot. Döntsük el, hogy mit akarunk megtartani belőlük, és mi az, amit 2021-re szívesen lecserélnénk, vagy amitől inkább megválnánk.

fotó: Shutterstock
fotó: Shutterstock

Elég, ha például csak egy olyan hétköznapi káros szokásra gondolunk, mint a dohányzás! Hiszen mi okozhatna nagyobb örömöt az átnyújtott ajándék mellett magunk és szeretteink számára, minthogy – mindannyiunk érdekében – ezt az ártalmas szenvedélyünket is átgondoljuk! Mindeközben pedig azt se felejtsük el, hogy rossz szokásainktól nem csupán az ünnepek alkalmával, előbb is megszabadulhatunk. Mert minél előbb változtatunk a hozzáállásunkon és teret engedünk a pozitív átalakulásnak, annál többet tehetünk saját magunkért, sőt szeretteinkért is.

Hosszútávon, rossz szokások nélkül

Az egyértelmű, hogy a dohányzás káros, egészségügyi következményei komoly aggodalomra adnak okot. A legtöbben azonban a nikotint – ami valóban erős függőséget okozó anyag és fogyasztása például fejfájással, szédüléssel járhat – tartják a leginkább felelősnek a betegségek kialakulásáért, pedig a témában jártas vezető tudományos szervezetek szerint az elsődleges veszélyforrás az égés és az égés során keletkező füst. A füstben ugyanis a kimutatott több ezer vegyi anyag közül 93-ról állapította meg az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Emellett szintén fontos tény az is, hogy a dohányosok nem csak magukat veszélyeztetik cigarettázáskor. A füstben keletkezett káros anyagok a környezetükben lévőkre is ártalmasak. A kockázatok minimalizálásának legbiztosabb módja a dohányzás mellőzése, a már kialakult szokás esetén pedig a dohányzásról való mielőbbi leszokás. Ilyen módon nem csak saját szervezetét kíméli meg a dohányos az ártalmaktól, de a környezetében lévőket sem teszi ki kockázatnak.

Egyre több tanulmány készül a témakörben, amelyek sorra bizonyítják be, hogy a már mindenki számára ismeretes kockázati tényezők tudatában is, több mint egy milliárdan dohányoznak világszerte. Ez pont annyi, mintha 1800-ban a világ teljes népessége dohányzott volna. A helyzet hazánkban sem jobb: Magyarország lakosságának körülbelül egynegyede, azaz több mint kétmillió ember fogyaszt rendszeresen valamilyen dohányterméket. Habár a leszokás nem könnyű, aki elhatározta magát rá, minden eszközzel támogatnunk kell, hiszen már a leszokást követő első napoktól kezdve csökken a potenciális betegségek kialakulásának kockázata.

Azonban azok, akik valamilyen okból kifolyólag mégsem teszik le a cigarettát, azáltal, hogy esetlegesen valamelyik füstmentes technológiát választják, nemcsak saját magukat, de a környezetüket is alacsonyabb kockázatnak tehetik ki. A különféle füstmentes technológiák a cigarettánál kevésbé káros alternatívát nyújthatnak, mivel közös bennük, hogy égés és füst nélkül működnek. Így amellett, hogy használatukkor kevesebb toxikus anyag szabadulhat fel, mint a cigarettafüst esetében, nem csak maguk a használók, de a környezetükben tartózkodók is kevesebb mérgező anyagnak lehetnek kitéve.

Fontos, hogy már számos különböző füstmentes technológia létezik, melyek hatása teljesen eltérő. A hasonló elven működő technológiákon belül is óriási különbségek vannak. Füstmentes kategóriába tartozik például az e-cigaretta, a nikotinsóval működő vagy a dohányhevítéses technológia. Előbbi kettő dohány helyett nikotintartalmú folyadék, illetve nikotin só felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst se képződjön.

Ugyanakkor az új technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást, és egyelőre ezen új alternatívák használatának hosszútávú hatása sem ismert. A nem megfelelő minőségből fakadó esetleges mellékhatások pedig csak megbízható forrásból származó anyagokkal kerülhetők el.

Az ünnep és a hétköznapok szépségét azzal biztosíthatjuk, ha egyáltalán el se kezdünk dohányozni. Dohányzás esetén pedig az ünnepek közeledtével itt a pillanat, hogy teljesen megszabaduljunk a dohány- és nikotintartalmú termékektől, mert kizárólag a leszokással küszöbölhetők ki a legnagyobb mértékben a dohányzás és a nikotin ártalmai.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!