Janka néni megharcolt a végbéldaganattal – Pásztor Erzsi története

Legfontosabb

2023. szeptember 11. – 17:00

Janka néni megharcolt a végbéldaganattal – Pásztor Erzsi története
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pásztor Erzsi ötéves végbéldaganat-túlélő, a szakmai protokoll szerint tehát gyógyultnak tekinthető. E tény mögött sok reménykedés, szenvedés, gyakran öniróniával elviselt megpróbáltatások állnak. Végigcsinálta a szokásos menetrendet: nyitányként öt kemó, majd egy hónap sugárkezelés mindennap, ráadásnak ismét öt kemoterápia. Mindez egy nagy végbélműtét, hathetes bél-tehermentesítő sztóma, legvégül pedig az úgynevezett sztómazáró műtét előkészítése volt. Őrá is érvényes a régi igazság: nem a műtét, hanem az azt megelőző kezeléssorozat a legkimerítőbb. Sokan szükséges rosszként, már-már sztoikus nyugalommal veszik tudomásul az átmeneti sztómát, ám a színművész számára ennek elviselése volt a legnehezebb.

Ha a Szomszédok folytatódna, a színésznő civil élete tökéletesen beleillene az epizódokba. Angyalföldi panellakás a hatodikon, válás az alkoholista férjtől, szingli életmód, rendszeres piacozás, nagy főzések, mosási szenvedély, csokiimádat, és aztán a végbéldaganat mint a legnagyobb erőpróba.

Bár rengeteget szenvedett, mindvégig olyan derűvel képes például a számára gyűlöletes, átmeneti sztómájáról csevegni, hogy az túlélésének egyik titkára is rávilágít:

humor nélkül nehéz a gyógyulás.

Még akkor is, ha tudja, hogy ez a „vendégnyílás” is hozzájárult a rák alatti egyetlen összeeséséhez, melyet szerencsére különösebb sérülések nélkül úszott meg.

A műsor másik vendége, Lohinszky Júlia klinikai onkológus mindent érthetően elmagyaráz. Azt is, hogy Pásztor Erzsi miért ájult el akkor, amikor az ürítés zsákokba történt. Az epizódból kiderül, kezelőorvosa őszintén meglepődött, hogy páciense mennyire extrém reakciókat adott a hathetes sztómaviselésre.

A sztómáról rengeteg rémhír terjeng. Valójában nem olyan borzasztó, inkább csak szokatlan, furcsa, hogy a széklet – általában hat hétig – nem a megszokott módon, hanem a hasfalon képzett bélnyíláshoz csatlakozó, cserélhető zsákba ürül. Ez segít abban, hogy az eltávolított daganat helyén, a végbélben lévő seb zavartalanul és fertőzésmentesen gyógyulhasson. Sajnos néha előfordul, hogy a tumor annyira közel helyezkedik el a záróizomhoz, hogy csak végleges sztómával menthető meg a beteg. Ma már ilyenkor is lehetséges a teljes értékű élet, a podcastból részletesen megtudják, hogyan.

Pásztor Erzsi arról is beszél, hogy szülei mindketten rákban haltak meg, édesapja ráadásul 1968-ban vastagbéldaganatban. Sajnos akkor még egyáltalán nem volt benne a köztudatban, hogy mennyire fontos a daganatszűrés, különösen ilyen családi előzmények után. Így csak későn, a művész daganatdiagnózisánál, 82 éves korában végezték el rajta élete első kolonoszkópiáját, azaz vastagbéltükrözését. Ez szintén nagy rettegés tárgya, holott egyáltalán nem annyira rettenetes, mint elsőre gondolná az ember. Főleg azért nem, mert egy kis kellemetlenség árán akár az életünket is megmentheti egy ilyen invazív vizsgálat.

A vastagbéltükrözésnek tehát több a haszna, mint a koplalás, a hashajtás és a 10-15 perces vizsgálat kényelmetlenségeinek elviselése, pláne ha mindez kábításban vagy altatásban történik. Ez a betegség egyre fiatalabbakat támad meg, így a korábbi ötven helyett, ma már nem árt negyvenéves kortól elkezdeni az öt évente esedékes szűréseket. Ahol pedig fennáll a családi érintettség, ott akár a harmincasok vizsgálata is ajánlott.

Pásztor Erzsi arra a legbüszkébb, hogy kemó- és a sugárkezelése alatt sem maradt el miatta egy előadás sem. Korát meghazudtolóan energikus, vidám, imád sztorizni, remek humorral meséli még legsúlyosabb történeteit is. Semmi nem látszik abból, hogy öt éve milyen megpróbáltatáson ment keresztül. A „meggyógyultam” szóval azért nagyon óvatos, inkább szeret tünetmentességet emlegetni. A doktornőnek erről is megvan a szakmai véleménye. Pásztor Erzsi története egyben a Rákeltérítő évadzáró epizódja is.

Az adásban több fontos kérdésről is szó esik.

  • Mi a tipikus első tünete a végbélráknak?
  • Miért jó, ha a rákkezelés alatt velünk van egy családtagunk, barátunk?
  • Érdemes-e foglalkozni a minden beteget kiemelten izgató átlagos gyógyulási százalékokkal?
  • Mi a végbéldaganat kezelési protokollja?
  • Hogyan csökkenthetők a mellékhatások?
  • A negatív hozzáállású betegeknek miképpen segíthet a pszichológus?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!