Nekem kivették a jobb fölső tüdőlebenyem, tök fölöslegesen – Tallós Rita története

2023. augusztus 21. – 17:02

Nekem kivették a jobb fölső tüdőlebenyem, tök fölöslegesen – Tallós Rita története
Fotó: Melegh Noémi Napsugár/ Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Igen ritka, ha valaki pontosan képes azonosítani, milyen súlyos trauma válthatta ki immunrendszere legyengülését, ami hozzájárult daganata kialakulásához. Tallós Rita színésznő, a Liliom Produkció vezetője tisztában van vele, milyen családi dráma vezetett a mellrákjához. Bár mindent megtett azért, hogy semlegesítse a negatív hatást, ez nem sikerült, és meggyőződése, hogy szervezete ilyen extrémen reagált a történtekre. Nem szeretnék spoilerezni, de az adásban részletesen elhangzó történet azt a véleményemet erősíti, miért nem szabad bizonyos „látó” asszonyokkal szóba állnunk.

Felvétel előtt a stúdióba belibben egy feltűnően csinos, sportos hölgy, vidám színekbe öltözve, karján kis kosárka, benne mindenféle, színes finomság. Bár színháza előző esti kisvárdai előadása miatt csak hajnalban került ágyba, a fáradtság halvány nyoma sem látszik rajta. Az meg végképp nem, hogy néhány éve milyen kegyetlen tortúrán ment keresztül először a melldaganata, majd később tévesen diagnosztizált tüdőáttétműtétje miatt. Energikus, jó kisugárzású személyiség, nem véletlen, hogy már radiológusoknak is tartott illem-, etikett-, protokolltréningeket. A színésznő az elmélyült orvos-beteg párbeszéd elkötelezett híve, rákja után több rendezvényen is hirdette ennek fontosságát. A Semmelweis Egyetem is bevezette már a betegekkel való kommunikáció oktatását, de még mindig sok fehér köpenyes dolgozik e tudás nélkül. Pedig abban nincs vita, hogy a megfelelő tájékozottság és az érthetően előadott kórisme betegnek és orvosnak is milyen sokat jelent. Előbbinek azért, mert érteni fogja, mikor, miért, mi történik vele, s az orvossal is sokkal jobban együttműködik majd, mintha csupán egy megszámozott munkadarabnak tekintik. Az orvosnak pedig azért, mert munkája sikeressége, a gyógyulási esélyek jelentősen megnőnek. Több színész sikeres vállalati kommunikációs oktató, ma pedig már az egészségügyben is felismerik, hogy ezzel a fajta együttműködéssel mindenki jól jár. A színész sokszor minden este meghal, de munkájuknak ezen túl is számos olyan eleme van, ami az orvost segíti a súlyos, a menthetetlen vagy halálos betegségek feldolgozásában.

Tallós Rita tökéletesen tisztában van ezzel, alaposan megismerte betegsége természetrajzát, félrediagnosztizált tüdőműtéte okait. Igazi, bár hepienddel végződő horror bontakozik ki történetéből. Ma már igyekszik nem rágódni ezen, inkább életigenlő életmódjával, sok sporttal, vidámsággal gördít akadályokat a kiújulás útjába.

Persze voltak igen kemény, nehezen kibírható helyzetek is, de második férje és gyerekei odaadó támogatása mindenen átsegítette. Amikor kopasz lett, férje és fia felajánlotta, hogy szolidaritásból nullásgéppel ők is letolják a hajukat, ám ebbe Rita nem egyezett bele.

A rákgyógyulásnál a lelki, érzelmi tényezők fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen, ha a női kebel a betegség tárgya. A nők többsége igazi tragédiának éli meg, ha mellüket eltávolítják. Ugyanakkor például Amerikában, Angelina Jolie önkéntes melleltávolítása óta egyre többen kérik megelőzési célból ezt a radikális műtétet.

Tallós Rita a betegségtől rengeteget változott, talán kis női társulata sem jön létre, ha nincs a rák. A Liliom a könnyed, vidám, de igényes szórakoztatást képviseli, mindenfelé az országban. Saját lányán kívül játszik nála Hegyi Barbara, Bede Fazekas Annamária, Papadimitriu Athina, Kováts Kriszta is. Ha van jó terápia a betegségek, a lelki megzuhanás ellen, akkor a színészi munka az.

A podcastban szereplő orvos, dr. Svastics Egon sebész, a csökkentett radikalitású emlőműtétek bevezetője Magyarországon. Ő mindig azért harcolt, hogy ha csak egy mód van rá, akkor a beteg ne veszítse el a mellét. Ma már rekonstrukciós plasztikai sebész is szolgálja e nemes célt, s legtöbb esetben megmentik a hölgyek mellét. Ritához hasonlóan, a 83 éves főorvos is kiegyensúlyozott, pozitív személyiség. Ma már nem operál, de korábban – bár onkológus sebész – az anamnézis, vagyis a kórisme felvételénél részletesen kikérdezte páciensét a korábbi traumákról, lelki csapásokról, ami még ma is elég ritka. Nemcsak késsel, de jó szóval, tanácsokkal, simogatással gyógyít.

Sok évtizedes praxisának legérdekesebb, anonim történeteibe is beavat minket a podcastban, s bár korábban nem találkoztak, Tallós Ritával is nagyon megtalálták a közös, partneri hangot. Úgy érzem, ez annak a jele, hogy könnyen, gyorsan teremt kapcsolatot a betegeivel, s igazi érdeklődéssel fordul feléjük. Nyoma sincs benne a nagy, fehér köpenyes „varázsló” lekezelő stílusának, egész egyszerűen bármiről jó vele beszélgetni. Egyébként a podcastsorozatunkban szereplő Halász Juditot is ő műtötte, ám azon a felvételen nem tudott részt venni. Tallós Rita pedig kezelőorvosát, dr. Szántó Istvánt volt kénytelen nélkülözni, így szinte magától adódott a Tallós–Svastics-páros létrejötte.

Az adásban több egyéb fontos kérdésről is szó esik.

  • Miért fontos a rákműtét utáni rendszeres kontroll?
  • Létezik-e a kórházi futószalagot legyőző, fokozott orvosi törődés?
  • Milyen megoldási módok adódnak az orvos-beteg konfliktusok megoldására?
  • Helyes az, ha hozzátartozónk nem jön be velünk a kezelésre?
  • Hogyan viszonyulnak egymáshoz az onkoteam döntései a követendő protokollról és egyes, ettől eltérő esetekről?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!