Nincs jogom ahhoz, hogy a betegségemmel tönkretegyem egy nagy család életét

2023. augusztus 14. – 17:02

Nincs jogom ahhoz, hogy a betegségemmel tönkretegyem egy nagy család életét
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki hosszú évek alatt megszokta, hogy ő a házigazdája a Klubrádió népszerű, szombati Klubdélelőttjének, az akármilyen súlyos beteg, nem hátrál meg. Mivel Kun Zsuzsa a limfómájára a kemót fekvőbetegként kapta, fogta magát, irodáját beköltöztette a kórházba, és mialatt szüntelenül csöpögött belé az életmentő folyadék, közben ott készült föl az adásaira. Összesen egy műsor maradt el, de Kun Zsuzsát annyi hallgató reklamálta, hogy aztán minden erejét összeszedve, betegen is teljes erőbedobással folytatta.

A szerkesztő-műsorvezető kémia tagozaton érettségizett, ismeretségi körében rengeteg orvos, tudós is található. Így aztán érthető, hogy ezt a podcastot csak azért vállalta el, mert a kórházi futószalag rohanásán túljutva még öt évvel gyógyulása után is rengeteg kérdés foglalkoztatja. Ezért az az érdekes eset állt elő, hogy dr. Masszi András hematológust ketten faggattuk a talán legtitokzatosabb rákfajtáról. Ha egy szervünket támadja meg valamilyen daganat vagy annak áttétje, az laikusként is viszonylag könnyen értelmezhető. De ha a vérképző szervek betegednek meg, az csak nehezen fogható fel, mert amíg mondjuk egy végbéldaganat könnyen kitapintható, itt bizony mikroszkopikus méretekben kell vizualizálni sejtméretű betegségünket.

A podcast apropója egyébként az az Ádám-díj, melyet a Nők Lapja alapított, és amit idén Frank Iván, Kun Zsuzsa férje vehetett át mint a feleségét igen odaadóan ápoló társ. A régi mondást módosítva „minden gyógyult nő mögött áll egy önfeláldozó férj”, és persze ez fordítva is igaz. Az adásból átélhetővé válik, milyen kínokat, aggodalmakat él át minden közeli hozzátartozó, ha valakije súlyos beteg lesz – sokszor jobban szorong, izgul, mint maga a beteg.

Bárki igen könnyen belezuhanhat a túlaggódás örvényeibe, ami mindenkinek, de leginkább a daganattal sújtott családtagnak sokszor alig viselhető el. Ebben is nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy az odafigyelésből mi az éppen elég, és mi az, ami már túlzás.

A családtagok, barátok többsége megijed, ha valaki a környezetében rákos lesz, és nem tudja jól kezelni az új helyzetet. Az adás erre is ajánl néhány egyszerű megoldást, főleg a túlreagálások mellőzésére biztatunk minden érintettet.

Dr. Masszi András nagyon érthetően érvel amellett, mennyire fontos a tájékozott beteg, aki mélyen hisz gyógyulásában. Kiderül, hogy az ilyen páciensnél miért sokkal könnyebb az orvos dolga. Ugyanakkor igen figyelemre méltó érveket fontolhatunk meg az internetes öngyógyítás buktatóiról. Felmérhetetlen gyógyító hatással bír, ha az orvos néha munkaidőn túl is bemegy betegéhez csak úgy lazán csevegni, mint ez Kun Zsuzsa esetében is történt.

Nincs még egy olyan multifaktoros betegség, mint a rák, ami rengeteg, önmagában akár veszélytelen ok együttállásával betegíti meg az embert. Olyan sincs, aminél ennyire fontos a betegek sokoldalú, multifaktoros kezelésének precíz felépítése, a lélek kiemelt gondozása. Zsuzsa és férje erre is bemutat jónéhány ősi trükköt, amikor a betegségtudat pozitív hozzáállással való eltüntetéséről beszélnek.

Az adásban több egyéb fontos kérdésről is szó esik.

  • Jó-e ilyenkor a céklalé?
  • Mennyit és mikor mondjunk el a gyerekeknek, hogyan adagoljuk a teljes igazságot?
  • Hogy lehet felkészülni arra, ha a kemó teljesen kiüti a beteget?
  • Érdemes-e nagyobb nyilvánosság (ez esetben a hallgatók elé) kivinni bajunkat?
  • Hogyan tudjuk leginkább megóvni családunkat a nagyobb lelki sérülésektől?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!