Azt hiszem, a humor az egyetlen gyógyszer minden betegségre, meg lelki bánatra – Szacsvay László története

2023. július 31. – 16:04

Azt hiszem, a humor az egyetlen gyógyszer minden betegségre, meg lelki bánatra – Szacsvay László története
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szacsvay Lászlót még a régi rádióban ismertem meg. Élményszámba ment vele minden hangjátékfelvétel, előtte-utána pedig a pagodai csevegések, ahol remek történetekkel, poénokkal szórakoztatta a stábot. Arra azért mégsem számítottam, hogy valaki ilyen szinten képes fityiszt mutatni a halálnak. Nem gondoltam volna, hogy egy rákról, családi tragédiákról szóló beszélgetésen ennyit fogok nevetni. Nagy bátorság kell ehhez és ahhoz is, hogy valaki tabunak számító, többnyire szégyellt részletekről ilyen szabadon, könnyedén beszéljen.

A nagy rákműtétek, mint amilyen például a prosztata eltávolítása, gyakran bővelkednek a rövid és hosszú távú szövődményekben. Ilyen az inkontinencia, a merevedési problémák vagy a lágyéksérv. Magyarországon ma igazából az érintettek egyikről sem beszélnek nyíltan, sokszor joggal érzik, ha kiderül róluk, hogy mondjuk inkontinenciában szenvednek, akkor örökre megbélyegzettek lesznek.

A macho gondolkodás pedig egyenesen kizárja, hogy igazi férfi áteshet ilyen kórságon. Sőt, az is gyakori, hogy a férfiak régóta fennálló urológiai tüneteikkel sem mennek orvoshoz, mert kínos nekik egy ennyire intim problémával elmenni a rendelőbe. Nem beszélve a prosztatavizsgálat kellemetlenségeiről, ami valóban nem túl jó buli, de biztosan nem az a rettenetesen fájdalmas rém, amivé a férfitársadalom eltorzította. Azért még mindig jobb az a kb. félperces kellemetlen, végbélen át végzett vizsgálat, amely a PSA vérvétellel együtt még idejében jelzi, ha baj van e gesztenye nagyságú szervben, mint ha elhanyagoljuk, s bevonzunk valami durva „altáji” betegséget.

Szacsvay László első pillanattól kezdve annyira nyíltan, őszintén beszélt férfibajairól, hogy elnyerte a prosztatarák-gyógyulás hazai nagykövete címet. Frenetikus humorával sok előadáson vette meg kilóra aggódó férfitársait, sokakat megnyerve a megelőzésnek, a prosztataszűrés fontosságának. Gyakran keresték meg vadidegenek azzal, hogy „Drága művész úr, gyógyítson meg engem!” Ilyenkor töredelmesen bevallotta, ismeretterjesztő előadás ide vagy oda, ő csak egy a prosztatadaganatot túlélt laikusok közül, kizárólag tanácsokat tud adni, majd igyekezett őket elirányítani a megfelelő szakorvoshoz.

Betegségéből való sikeres felépülésének fontos része, hogy még gyerekétől sem viseli el, ha sajnálják, pátyolgatják, még legelesettebb állapotában is szeret mindent önállóan megoldani. A műsorból kiderül, hogy például lábadozása alatt túl korán kezdte újra a kutyasétáltatást, végül kénytelen volt vizsláját a pórázról elengedni, amiből az lett, hogy szegény ebet elgázolták a zebrán. Nem sok híja volt, hogy tolókocsis feleségét is elgázolja Lacival együtt az a dzsipes illető, aki – mivel éppen telefonált –, talán észre sem vette, hogy kocsija alatt éppen egy, az úttesten hempergő magyar vizsla próbálta élve megúszni a gázolást. Mindenki túlélte ezt is, a kutya pedig könnyebb sérülésekkel megúszta.

A klinikai viziteken a színész sajátos stand upokkal szórakoztatta a profot és kíséretét, jókedvet varázsolva a fehér egyenfalak közé. A podcast másik szereplője, Dr. Romics Imre professzor, aki megműtötte a népszerű színészt. Tőle tudom, hogy egészen az ötvenes évekig sokszor benézték a betegséget, amikor még nem létezett olyan kifinomult technika, mint az MR, az ultrahang, a CT vagy a PSA-vizsgálat. Mivel ekkor még a tapintás volt a legfőbb vizsgálati módszer, előfordult, hogy egy közönséges prosztatakövet néztek daganatnak. A téves diagnózis gyakran vezetett ilyenkor kasztrációhoz, vagyis egyszerűen kiherélték az illetőt.

Ma már igen kíméletesek, nagy pontosságúak az urológiai vizsgálatok, első kézből tudom, hogy nem kell félni. Tessék erőt gyűjteni, és ha eddig rettegtek tőle, most szánják rá magukat a rendszeres szűrésre.

Mivel a prosztatarák nagyjából tünetmentes, többnyire véletlenül fedezik föl, így csak szűréssel előzhető meg a nagyobb baj.

Ez a megelőzés legjobb módja, korai fázisban szinte mindig teljes a gyógyulás, garantálható akár a hosszú távú túlélés is. De ha valaki elhanyagolja eme nemes szervét, nem megy el rendszeresen vizsgálatra, túl sokat kockáztat, akár azt is, hogy belehalhat elhanyagolt, némán kialakuló betegségébe.

Az adásban több egyéb fontos kérdésről is szó esik.

  • Milyen eszközök vannak az inkontinencia kezelésére?
  • Mikre kell figyelni prosztatadaganat-műtét után?
  • A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás hogyan segít a daganat felismerésében?
  • Kell-e félni a hólyagvizsgálattól?
  • Hogyan lehet minél gyorsabban visszatérnünk műtét után megszokott életünkhöz?
  • Szacsvay László esetében miért nem volt szükség elő-utókezelésre?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!