„A hasam kőkeményre fagyott, kopogtatni lehetett rajta” – Dévai Nagy Kamilla három rákból is meggyógyult

2023. július 10. – 17:00

„A hasam kőkeményre fagyott, kopogtatni lehetett rajta” – Dévai Nagy Kamilla három rákból is meggyógyult
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Rákeltérítő podcast második adása arról szól, hogy egy több évtizedes, súlyos csapássorozat közben miképpen őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat, munkakedvünket. A híres énekes, Dévai Nagy Kamilla betegség-repertoárja igen gazdag. A majdnem halálos autóbalesettől kezdve a kolerán át egészen három rákjáig mindent kibírt. A művész méhnyakrákját több mint negyven éve fagyasztásos módszerrel kezelték Németországban. A Semmelweis Egyetem egyik klinikáján megnéztük, hogy ez az ígéretes eljárás ma hogy áll Magyarországon. Dr. Deák Pál Ákos, a beavatkozás vezető főorvosa pedig különleges részletekkel szolgál.

Dévai Nagy Kamilla elmaradhatatlan gitárjával és ikonikus fejpántjával gyakori vendég volt a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében. Több mint negyven éve láttam először a Pagodában, és eszembe sem jutott, hogy a mindig mosolygó, energikus, közvetlen énekes-gitáros milyen szenvedéseken megy keresztül, szinte folyamatosan. Csak most derült ki, hogy erőt sugárzó fellépései közben milyen fájdalmakon ment át, kezeléseken vett részt, és hogy eközben milyen önfegyelemmel érte el, hogy a vele együtt dolgozók vagy a közönsége ne sejtsen semmit.

A balesetek és a betegségek szinte mindig munka közben érték. Hetven fölött is fáradhatatlanul utazik fellépésről fellépésre, naptára mindig tele van, és közben folyamatosan tanít az általa alapított Krónikás Zenedében is.

Egyszer ismerőse autójának anyósülésén egy majdnem halálos balesetet élt át, életveszélyes állapotban került kórházba, felépülése hónapokig tartott. Lehet, hogy betegágyán jobban aggódott hűséges társa, gitárja épségéért, mint a sajátjáért és csak akkor nyugodott meg, amikor újra kezébe véve konstatálhatta, hogy a kocsi hiába borult föl többször is, a hangszerének kutya baja.

Kamilla a betegségeknek soha nem adta meg magát, nem a szokásos depresszív, erősen negatív módon fogadta az újabb és újabb csapásokat, hanem hitére építve felülemelkedett rajtuk. Így történt meg többször az is, hogy külföldi fellépés közben lett rosszul és Kanada különböző városaiban vagy Németországban kellett néha nagyon sürgősen ellátni.

Azonnali műtétek után sem várta meg az előírt lábadozási időt, hanem saját felelősségére távozott a kórházból. Az esti fellépés egy újabb városban nem maradhatott el, inkább befájdalomcsillapítózva csinálta végig a koncertjeit. Orvosai a fejüket fogták, hogy renitens betegük a protokollra fittyet hányva, egy-egy komolyabb beavatkozás után gyorsan lelép a kórházból, ahol még négy-öt napot kellett volna töltenie.

Közhely, ugyanakkor mélységesen igaz, hogy a rák a lélek betegsége is. Egy trauma erősen legyengítheti immunrendszerünk védekező-képességét, ilyenkor a mindenkiben nap mint nap szép számmal képződő rákos sejteket nem ismeri föl szervezetünk, és sunyiban elkezdhet kifejlődni a daganat. Ugyanez igaz a daganatokkal való megküzdésre is, tehát ha elhagyjuk magunkat, állandóan aggódunk, állapotunkon kesergünk, akkor a kezelés csak mérsékelten hat. Dévai Nagy Kamilla vallásos hitére építve töretlen harci kedvvel fogadja a rákok támadásait is, harcos típus, ami a gyógyulás alapja.

Ja, és az autóbalesetből visszamaradt homlokmélyedés is a barátja lett, néha dalszerzés közben itt támasztja meg mutatóujját, elfogadva, hogy ma már ez is teste része, híres fejpántjával együtt.

Az adásból kiderül még:

  • hogyan lehet életre kelteni baleset után mozdulatlan lábujjainkat?
  • miképpen lehetséges, hogy házastársunk is ott lehet daganat műtétünkön?
  • lehetséges, hogy a testi-lelki fájdalmakat kiénekeljük magunkból?
  • bizonyos daganatoknál miért jobb a fagyasztásos módszer, mint a műtét?
  • fáj-e az ébren végzett fagyasztásos beavatkozás?
  • hogyan kezdjük újra sokadszorra is az életünket?
  • mit tesz hozzá a zene és az ének a gyógyuláshoz?
  • érdemes-e eltitkolni betegségünket?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!