Életműdíjat kap Tarr Béla a tokiói filmfesztiválon

2024. október 21. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Tarr Béla kapja a Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) életműdíját – írja a Deadline. A lap azt írja, a díjat „rendkívüli karrierje és a filmiparhoz való hosszú távú hozzájárulása” elismeréseként kapja a magyar filmrendező és forgatókönyvíró. Az átadás november elsején, a tokiói fesztiválon egy beszélgetés keretében zajlik majd, amelyen Tarr Béla Yoji Yamada japán filmrendezővel vesz részt.

Shozo Ichiyama, a TIFF programigazgatója szerint filmtörténeti jelentőségű esemény volt, amikor 1995-ben a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatták a Sátántangót. „A hét és fél órás film a Theatre Cocoonba vonzotta a közönséget, és a hagyományos filmes elbeszélésmódtól eltérő, egyedi stílusával magával ragadta őket” – méltatta Tarr Béla klasszikusát a fesztivál szervezője.

Hozzátette, az elismerés Tarr Béla oktatói tevékenységének is szól. A rendező ugyanis megalapította a film.factory nevű filmiskolát Szarajevóban, emellett világszerte rengeteg workshopot vezet – többek között év elején a japán Fukusimában is.

A Sátántangó sosem hagyta el a filmes világ köztudatát, de egy ideje másodvirágzását éli: 2021-ben Tarr vigyázó szeme segítségével a filmet felújították, megjelent az Egyesült Államokban blu-ray formátumban, 4K minőségben, Víg Mihály a filmhez írt kompozícióit kiadták lemezen, az Indiewire filmes portál a kilencvenes évek 24. legjobb filmjének választotta.

Tarr 2011-es, A torinói ló című filmje a Berlini Filmfesztiválon elnyerte a zsűri Ezüst Medve Nagydíját és a FIPRESCI-díjat, és jelölték az Európai Filmdíjra. A Kossuth-díjas magyar filmrendező tavaly a tiszteletbeli Európai Filmdíjat is megkapta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!