Tarr Bélának is odaítélték a tiszteletbeli Európai Filmdíjat, amit előtte összesen öt filmes kapott meg

2023. október 11. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Filmdíjak átadóján Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró is díjat kap: a magyar alkotó az Európai Filmakadémia elnökének és vezetőségének tiszteletbeli díját kapja meg a 36. Európai Filmdíjak átadásán december 9-én Berlinben – írja a Hollywood Reporter.

„Az Európai Filmakadémia (EFA) ezzel a díjjal egy olyan kiemelkedő rendező és erős politikai hangú személyiség előtt kíván külön tisztelegni, akit nemcsak kollégái tisztelnek mélyen, hanem a közönség is ünnepel világszerte” – közölte az EFA szerdán. „Tarr Béla a hatodik filmes, aki megkapja ezt az elismerést – korábbi díjazottjai Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras voltak”.

A magyar filmrendező 16 évesen kezdett el kísérletezni a filmkészítéssel, egyik legismertebb filmje a Sátántangó Krasznahorkai László azonos című regényének 450 perces adaptációja, amely 1994-ben a Berlini Filmfesztivál Forum szekciójában szerepelt, és elnyerte a Caligari-díjat. „Jól példázza Tarr Béla egyedi stílusát is, filmjei a saját ritmusukat követik (…)” – emelte ki az EFA.

Tarr 2011-es, A torinói ló című filmje a Berlini Filmfesztiválon elnyerte a zsűri Ezüst Medve Nagydíját és a FIPRESCI-díjat, és jelölték az Európai Filmdíjra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!