Reagált a színház Verebes Linda posztjára: Nem társulati formában működünk, nincs határozatlan idejű foglalkoztatási kötelezettségünk

2024. október 14. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált a veresegyházi Veres1 Színház Verebes Linda színésznő hétfői Facebook-posztjára, amelyben azzal vádolta a színház vezetését, hogy a szülési szabadsága után nem adták vissza neki szerepei kétharmadát. A színház közleménye szerint mindössze évi 10 előadásról lett volna szó akkor is, ha Verebes visszakapja a korábbi főszerepeket (felesben egy másik színésznővel), és nem gátolták meg abban, hogy máshova is szerződjön, más felkéréseket elfogadjon.

Verebes Linda azt kifogásolta, hogy a három előadás közül, amelyekben negyedik várandóssága előtt játszott (Egérfogóban, Pletykafészek, Hogyan nevezzelek?), csak az Egérfogó főszerepét akarták neki visszaadni, miután visszatért a szülési szabadágról. Verebes szerint a normális ügymenet a szakmában és más munkahelyeken is az, hogy a szülési szabadságra menő nők helyett beugrik valaki az adott munkakörre, de amikor az illető visszajönne, akkor ugyanúgy visszakapja a munkáját. Ehelyett neki azt hozták a tudomására, hogy a Pletykafészekben és a Hogyan nevezzelek?–ben a beugrós színésznők maradnának ezután is – utóbbi darabban egyébként pont a színházat vezető házaspár női tagja kapta meg helyette a főszerepet. Verebes ezek után lejátszott még öt Egérfogó-előadást, aztán elhagyta a színházat.

A Veres1 Színház a Telexnek küldött közleménye szerint ők úgy érzik, Verebes azt
várja el, hogy az őt helyettesítő színészektől elvegyék a szerepeket, vagy lekettőzzék azokat. „Ezek az előadások havonta átlagosan egy alkalommal láthatók, ami ebben az utóbbi esetben azt jelentené, hogy kéthavonta jutna lehetőség játszania őket neki, avagy kolléganőjének.

Ez sem szakmai, sem emberi szempontból nem optimális, és ezt a szakmájára hivatásként tekintő Verebes Linda is biztosan tudja”

– írták. Szerintük mivel mindössze 10 előadásról lenne szó fejenként abban az esetben, ha Verebes elfelezné valakivel az alkalmakat, ennek kiesése nem akadályozhat senkit abban, hogy más munkákat is elfogadjon, leszerződjön más színházakkal.

Az intézmény azt is közölte, nem társulati formában működnek, és ez azt is jelenti, hogy nincsenek alkalmazott művészeik és határozatlan idejű foglalkoztatási kötelezettségük bárkire nézve, hiszen a színészekkel darabszerződést kötnek. A színház azt írta, ettől függetlenül minden esetben visszavárják a színésznőket szülési szabadság után, maximum „a visszatérésüket nem abban a szerepben tudtuk biztosítani, amelyet időközben helyettesítés gyanánt átvettek tőlük, de ilyen esetben új lehetőségeket kínáltunk számukra más produkciókban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!