Eötvös Péter Valuska című műve nyerte az International Opera Awards egyik díját

2024. október 3. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

A legjobb ősbemutatónak választották a rangos International Opera Awardson Eötvös Péter utolsó operáját, a Magyar Állami Operaház Valuska című produkcióját, írja a Fidelio.

Fotó: Opera Vision / Nagy Attila
Fotó: Opera Vision / Nagy Attila

Idén tíz előadást jelöltek a kategóriában, az október 2-án, a müncheni Prinzregentheaterben tartott átadóünnepélyen a magyar előadásnak járó díjat Mezei Mari, Eötvös Péter özvegye és a mű librettistája, Varga Bence rendező és Szennai Kálmán karmester vette át. A világszerte ismert zeneszerző idén márciusban halt meg.

Eötvös Péter egyetlen magyar nyelvű operája megkomponálására 2018-ban kapott felkérést a Magyar Állami Operaház vezetésétől, a mű alapjául pedig Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című, 1989-ben megjelent regényét választotta. Krasznahorkai művéből korábban Tarr Béla forgatott filmet Werckmeister harmóniák címmel, a főszereplő nevét viselő Valuska librettóját pedig maga Eötvös Péter írta a feleségével és állandó alkotótársával, valamint Keszthelyi Kinga dramaturggal.

A Valuska című előadás az OperaVision honlapján 2024. december 2-ig ingyenesen megtekinthető, illetve az Opera repertoárján várhatóan a 2025/26-os évadban is szerepel majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!