A legenda szót agyonhasználták, de Maggie Smithre ráillik

2024. szeptember 27. – 22:37

A legenda szót agyonhasználták, de Maggie Smithre ráillik
Dame Maggie Smith az 56. BFI London Filmfesztiválon 2012. október 15-én – Fotó: Stuart Wilson / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„A legenda szót agyonhasználták, de ha valakire ráillik az iparágunkban, akkor az ő. Köszönöm, Maggie!”

A BBC szerint Daniel Radcliffe méltató mondata adja vissza a legjobban azokat az érzéseket, amik a pénteken 89 éves korában elhunyt Maggie Smith halála miatt pályatársaiban, rajongóiban keringenek. A Magyarországon leginkább a Harry Potter-filmekből és a Downton Abbey-ből ismert brit színésznőről sorra emlékeznek meg írók, színészek, rendezők.

Radcliffe visszaemlékezett, hogy első filmszerepét 9 évesen kapta a David Copperfieldben, és a szülei le voltak döbbenve, hogy a nagyszerű Maggie Smithszel szerepelhet egy filmben a fiúk. Azt is tudta gyerekként, hogy Smithnek nemesi címe van, felkent dáma volt, és a kis Radcliffe megkérdezte, szeretné-e, ha dámának szólítaná. Smith nevetve annyit mondott: „Ne légy nevetséges!” Mindemellett roppant kedves volt vele a forgatáson, ahogy a következő tíz évben is a Potter-filmek idején. A színész dicsérte még Smith éles intellektusát, éles nyelvét és extrém viccességét is.

J. K. Rowling, a Harry Potter-univerzum anyja és írónője azt írta, „valamiért azt gondoltam, ő örökké fog élni”. A BBC megjegyzi, Rowling annak idején kifejezetten Smith-t kérte a kemény modorú, de jószívű McGalagony professzor szerepére. David Yates, az utolsó négy Potter-filmet rendező filmes azt mondta színészkedéséről: „félelmetes, gyakran megfélemlítő, gigantikusan tehetséges, és mindig precízen felkészült”, de dicsérte a humorát és jó szívét is. Hozzátette, akkor is profi volt a forgatásokon, amikor az egyik film idején az egészségével küszködött.

A Bimba professzort játszó Miriam Margolyes szimplán azt mondta róla: „Ő volt a varázsló a Harry Potterben.” Hozzátette, csak azután látta igazán a személyiségét, miután már dolgozott vele. „A veleszületett adottság, a zseniális dikciója, a természetes szellemessége és intelligenciája, kemény munkája és éppen ez a nyelvérzéke és bátorsága” – sorolta Smith erényeit.

A Downton Abbey-ban Lady Violet Crawley-t, a cinikusan vicces úrhölgyet alakította, a stáb is meleg szívvel emlékezett vissza rá. Michelle Dockery, aki a sorozatban az unokáját alakította, azt mondta, nincs még olyasvalaki, mint Smith, míg a szakácsot alakító Lesley Nicol azt emelte ki, a stáb 14 éven át dolgozott együtt, megrázta őket Smith elhunyta.

Whoopi Goldberg amerikai színésznő, aki az 1992-es Apáca Show-ban játszott együtt Smithszel, nagyszerű nőként és briliáns színészként jellemezte őt. Hozzátette, szerencsés, hogy együtt játszhatott vele.

III. Károly király és Kamilla királyné is szomorúságukat fejezték ki Smith eltávozása miatt. „Ahogy legördül a függöny egy nemzeti kincsről, csatlakozunk azokhoz a világ minden tájáról, akik a legmélyebb csodálattal és szeretettel emlékeznek sok nagyszerű előadására” – közölték, kiemelve még meleg és szellemes személyiségét.

A kétszeres Oscar-díjas Smith az 1950-es évektől kezdve színészkedett, két Oscar-díjat és nyolc BAFTA-díjat is nyert. A 2000-es évektől kezdve is rengeteg híres alakítása volt, mint például a Downton Abbey, a Szoba kilátással, és ő játszotta McGalagony professzort a Harry Potter-filmekben. Utolsó filmes szereplése a 2023-as A csodák útján volt, az elmúlt időszakban is szinte minden évben voltak szerepei.

A halálhírt a színész fiai, Toby Stephens és Chris Larkin jelentették be. „Békésen hunyt el a kórházban ma reggel, szeptember 27-én, pénteken. Zárkózott ember volt, barátai és a családja körében töltötte utolsó napjait. Két fia és öt szerető unokája van, akiket lesújtott édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése” – közölte a család.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!