Meghalt a McGalagony professzort alakító Maggie Smith, 89 éves volt

2024. szeptember 27. – 15:40

Meghalt a McGalagony professzort alakító Maggie Smith, 89 éves volt
Fotó: Collection ChristopheL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek reggel 89 éves korában meghalt Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színész, a hírt a színész családja is megerősítette. Smith az 1950-es évektől kezdve színészkedett, két Oscar-díjat és nyolc BAFTA-díjat is nyert.

A 2000-es évektől kezdve is rengeteg híres alakítása volt, mint például a Downton Abbey, a Szoba kilátással, és ő játszotta McGalagony professzort a Harry Potter-filmekben. Utolsó filmes szereplése a 2023-as A csodák útján volt, az elmúlt időszakban is szinte minden évben voltak szerepei.

Margaret Natalie Smith a világ egyik leghíresebb színésznője volt, 1934-ben született az angliai Ilfordban, anyja skót, apja angol származású volt. Az Oxford Repertory színházban kezdte karrierjét, ekkor még beugró színész volt. Filmes debütálása 1956-ban a Child in the House (1956) című filmben volt, két évvel később pedig már BAFTA-díjra is jelölték a Nowhere to Go című filmben nyújtott alakításáért. Azóta több mint hatvan filmben és televíziós sorozatban szerepelt. Hatszor jelölték Oscar-díjra, kétszer meg is nyerte a Miss Jean Brodie virágzása (1969) és a Kaliforniai lakosztály (1978) című filmekért.

A halálhírt a színész fiai, Toby Stephens és Chris Larkin jelentették be, írja a BBC. „Békésen hunyt el a kórházban ma reggel, szeptember 27-én, pénteken. Zárkózott ember volt, barátai és a családja körében töltötte utolsó napjait. Két fia és öt szerető unokája van, akiket lesújtott édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése” – közölte a család.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!