Borbély Alexandra a főszereplő Szlovákia Oscar-díjra nevezett filmjében

2024. szeptember 17. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

A 2025-ös Oscar-gálán kettő magyar vonatkozású film is versenyezik majd a „nemzetközi film” kategóriában: kiderült, hogy Magyarország a Semmelweist nevezi, Szlovákia pedig az Emma és a halálfejes lepkét (angolul: The Hungarian Dressmaker) ajánlja a díjra – írja a 24.

A szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készült filmet Iveta Grófová rendezte, a magyar koprodukciós partner a Campfilm. A világpremier Karlovy Varyban volt, Magyarországon a Cinefesten mutatták be, jövőre lesz megtekinthető a hazai mozikban.

A történet a második világháború alatt játszódik a magyar–szlovák határnál. Borbély Alexandra egy özvegyet alakít, aki a határ mellett él, és életét kockára téve rejteget egy zsidó kisfiút, miközben egy szlovák Hlinka-gárdista százados és egy német náci tiszt is be akarja hálózni.

Borbély Alexandra korábban Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje szereplőjeként indult az Oscarért ugyanebben a kategóriában 2018-ban. Enyedi filmjét akkor jelölték, de végül nem nyerte el a díjat.

A 15 döntőbe kerülő filmet idén december 17-én jelentik majd be, az öt végső jelöltet pedig 2025. január 17-én teszik közzé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!