Ukrán és orosz zenészekkel kiegészülve lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén

2024. augusztus 6. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

Ingyenes koncertet hirdetett a Budapesti Fesztiválzenekar augusztus 31-re a Hősök terére. A Koncert a békéért címen futó Facebook-eseményében a szervezők azt írják, a „hangverseny a zene eszközével kíván felszólalni a béke, a tisztelet, a barátság és a szeretet mellett.” Azt írják, a koncert során Bach és Mahler művei mellett két kortárs zeneszerző szerzeménye is elhangzik, a koncertet az amerikai Augusta Read Thomas Plea for Peace (Könyörgés a békéért) című művével kezdik majd. A hangversenyen a Fesztiválzenekar a béke jegyében ukrán, orosz, izraeli és palesztin vendégművészekkel egészül ki.

Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatójának projektjei közül nem ez az első, ami a háborús szenvedésre reagál. Januári izraeli karmesteri vendégszereplése után húsvétkor Kompasszió címmel mutatták be a Máté passiót: itt az izraeli és palesztin művészek közötti együtt zenélés erejét akarták érzékeltetni és ebbe a koncepcióba illeszkedik a nyár végi, Hősök terére meghirdetett koncertjük is.

„A Budapesti Fesztiválzenekar tagjaihoz ezúttal háború sújtotta régiók zenészei csatlakoznak. Együtt, a zene révén szeretnénk kifejezni közös reménységünket, hogy véget érhet a fegyveres konfliktusok okozta szenvedés, és a jövő a kölcsönös megbecsülés és a béke jegyében áll majd” – mondta a koncert koncepciójáról Fischer. Terveik szerint nem ez lesz az utolsó koncert, amivel a béke mellett szólalnak fel: a koncertsorozat várhatóan novemberben Isztambulban folytatódik majd.

A Budapesti Fesztiválzenekar világ körüli turnéjáról és 6 tonnát mozgató logisztikájáról itt írtunk korábban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!