Wim Wenders világhírű német filmrendező lesz a szeptemberi Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége

2024. július 3. – 10:52

Wim Wenders világhírű német filmrendező lesz a szeptemberi Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége
Wim Wenders a Cannes-i Filmfesztiválon 2024. május 25-én – Fotó: Loic Venance / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kortárs európai film meghatározó alakja, Wim Wenders lesz a Budapesti Klasszikus
Film Maraton díszvendége szeptemberben – derül ki a Nemzeti Filmintézet közleményéből. Wenders Budapesten veszi majd át a FIAF díját is, amelyet a filmmegőrzés jelentőségének népszerűsítéséért kap. A díjátadó gálát az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében tartják meg.

A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) 2001 óta évente díjazza azokat a filmes személyiségeket, akik „elkötelezettek a világ filmörökségének megmentése iránt, támogatják és népszerűsítik a filmarchívumok értékmentő tevékenységét”. A FIAF-díjat korábban olyan alkotók kapták meg, mint Martin Scorsese, Ingmar Bergman, Peter Bogdanovich, Liv Ullmann, Agnès Varda, Christopher Nolan, Jean-Luc Godard, Tilda Swinton és Guillermo del Toro.

A szeptember 17 és 22. között megrendezett, 7. Budapesti Klasszikus Film Maratonon a rendező 12 filmjét láthatja majd a magyar közönség. Látható lesz többek között a cannes-i rendezői díjas és Európai Filmdíjas Berlin felett az ég és a az 1984-es Arany Pálmát elnyerő Párizs, Texas is. De a programban szerepelnek olyan ritkán látható alkotásai is, mint az 1977-ben készült Az amerikai barát, A dolgok állása, Az erőszak vége, a Tokyo-Ga, a Villanás a víz felett és A 666-os szoba.

Wim Wenders az 1970-es évek új német filmművészetének fontos úttörője, a kortárs egyetemes filmművészet egyik legjelentősebb képviselője. Játékfilmjei mellett számos dokumnetumfilmet is rendezett, emellett forgatókönyvíróként, producerként, íróként és fotósként is tevékenykedik.

Háromszor jelölték Oscar-díjra, először 2000-ben a Buena Vista Social Club című dokumentumfilmért, 2012-ben a Pina Bausch német koreográfusról szóló Pina című filmért, 2014-ben pedig a Sebastião Salgado fotográfus életét feldolgozó A föld sójáért.

2015-ben a Berlinale tiszteletbeli Arany Medve díjjal tüntette ki életművéért.

Legújabb filmjét, a Tökéletes napokat a 2023-as Cannes-i filfesztiválon is díjazták, legjobb nemzetközi film kategóriában pedig Oscarra jelölték. A film Japánban játszódik, egy közvécéket takarító, szabadidejét a zenének, olvasásnak és fényképezésnek szentelő férfi monton napjairól szól. A Tökéletes napok nem hagyományos portréfilm, nem az a fő motivációja, hogy főszereplőjét teljesen kiismerjük, meditatív hangulatával inkább teret enged a nézőnek is az önreflexióra – írtuk a filmről, amit itthon a Cinegón lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!