Új színészképzést indít Bodó Viktor

2024. június 24. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Októbertől 2+1 éves színházi- és filmszínész képzést indít a Jurányi Házban Bodó Viktor színész, rendező. Bodón kívül tanít majd többek között Máté Gábor, Mácsai Pál, Székely Kriszta, Polgár Csaba és Miklauzic Bence is.

A 18–24 éves korosztálynak meghirdetett képzés előzménye Bodó évekkel ezelőtt, még a Színház-és Filmművészeti Egyetemre (SZFE) kidolgozott oktatási programja. A rendező 2021-ben kapott volna osztályt az SZFE-n, ennek alkalmából néhány munkatársával elkészített egy tanítási szakanyagot, de azt az egyetemi modellváltás miatt már nem tudták megvalósítani.

„A tanári kar jelentős része a volt – pontosabban az ostoba, kegyetlen, valamint értelmetlen módon szétvert – Színház- és Filmművészeti Egyetem hagyományait viszi tovább, de egy új metódus kialakításával. Mindezt egyetemi szintű, hároméves és megfizethető tandíjjal rendelkező oktatásban. Ilyen képzés most nincs Magyarországon”

– mondta a Telexnek Bodó Viktor.

A fent említetteken kívül színészmesterséget tanít Kocsis Gergely, Pelsőczy Réka és Rába Roland, színházrendezést Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, beszédet és színészmesterséget Fekete Ernő, zenés mesterséget Béres Attila és Keresztes Tamás, filmszínészetet Szamosi Zsófia, mozgást Hegymegi Máté és Téri Gáspár, színházelmélet Földényi F. László és Turai Tamás.

A felvett hallgatókból alapvetően egy színészosztályt hoznak létre, azok a diákok pedig, akik rendezői képességeket is mutatnak, a második évtől rendezői képzést is kapnak. A harmadik évben a hallgatóknak szakmai gyakorlatot garantálnak egy budapesti vagy vidéki színháznál, vagy egy független társulatnál, illetve részt vehetnek egy nemzetközi munkában a Freeszfe-vel közös együttműködésben, míg a rendező hallgatók asszisztensi munkát kapnak egy külföldi produkcióban. A képzés költségtérítéses, 450 000 forint egy tanévre, de szociális alapon igényelhető 50 százalékos kedvezmény, valamint teljes költségtérítés-mentesség is.

A szervezeti és infrastrukturális hátteret a Füge Egyesület biztosítja, az egyesületet vezető Rozgonyi-Kulcsár Viktória szerint a végzett hallgatók felnőttképzési tanúsítványt kapnak majd, de dolgoznak azon, hogy a szakmai tudás mellé „minél kézzelfoghatóbb” papírt adhassanak.

Pedig jelenleg is elérhető több, diplomát is adó színészképzés Magyarországon, Bodó Viktor viszont ezzel kapcsolatban azt mondja, a diploma fontos és értékes okirat, amelyre büszke lehet a tulajdonosa, ha valóban van mögötte igazi tudás és gyakorlati szakmai felkészültség. Szerinte azonban a szakmában való elhelyezkedésben valójában kevés hasznát lehet venni. „Az új tanári karral olyan képzést tervezünk, amelyben a film- és színházi színészmesterség egymásra épülő, egymást feltételező tudást ad, illetve amelynek fontos része a szakmai gyakorlat különböző alapelv és struktúra szerint működő alkotóközegekben” – mondja a rendező.

Bodó szerint azokat a problémákat, amelyek jelenleg a hazai színházi és filmes szakmát sújtják, egyetlen képzés, így az övék sem lesz képes megoldani, mert ahhoz alapvető struktúra- és paradigmaváltásra lenne szükség. „Van azonban még néhány olyan színház és alkotóműhely, ahol értelmes és értékes munka zajlik, és ahol szívesen fogadják majd a mi hallgatóinkat, hiszen ezek az intézmények az iskola partnerei, akiket a nulladik pillanatban bevonunk a közös munkába. Alapvetően igyekszünk átadni a hallgatóknak az összes tudásunkat, és felkészíteni őket egy igen nehéz pályára. Hogy ők hogyan fognak élni ezzel a tudással, azt már ők, illetve az élet dönti el.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!